Насловна Моја Република Грб и застава

Грб и застава

Застава Републике Српске

ЗАСТАВА Републике Српске је правоугаоно поље, пропорција 1 (висина) према 2 (дужина) са хоризонтално распоређеним пољима подједнаке висине – црвено изнад плавог изнад белог. Садржи панславенске боје црвену плаву и белу. Као српска застава у употреби је од 1835. године. Као застава Републике Српске се почела примењивати од 9. јануара 1992. године. Својим изгледом, сасвим је једнака застави Републике Србије.


 

Амблем Републике Српске

АМБЛЕМ – Стилизовани иницијали „РС“, црвено-плаво-бела тробојка су у кружној средини амблема уивиченог храстовим златним лишћем. На ободу амблема ћирилицом и латиницом написано Република Српска, а на амблему се налази и осликана круна Котроманића.


 

Грб Републике Српске

ГРБ Републике Српске садржи црвени штит на којем се налази сребрени двоглави орао на чијим је грудима штит са сребреним крстом. Грб држе два црвена лава. На спољном рамену сваки од држача има кружни златом оивичени штит и то на десном држачу у плавом пољу златна отворена краљевска круна са три крина у вијенцу, а на лијевом у црвеном пољу три сребрне траке. Постамент је златни орнаментални троплет.
* Нови грб Републике Српске још увијек није усвојен.