Naslovna Predsjednici Rajko Kuzmanović

Rajko Kuzmanović

Rajko Kuzmanovic

Datum rođenja:1. decembra 1931.
Mejsto rođenja:Čelinac, Kraljevina Jugoslavija
Politička partija:nestranačka ličnost
Profesija:akademik i profesor ustavnog prava
Mandat(i)
7. predsednik Republike Srpske
9. decembra 2007. — 15. novembra 2010.
Prethodnik:Igor Radojičić
Naslednik:Milorad Dodik

Rajko N. Kuzmanović (Čelinac, 1. decembar 1931) srpski je akademik, doktor pravnih nauka, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i bivši predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik je Udruženja pravnika Republike Srpske.

 

Biografija
Kao priznat naučni radnik, izabran je za dopisnog člana najviše naučne ustanove u Republici Srpskoj — Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske — 27. juna 1997. godine, a za redovnog člana 21. juna 2004. godine.

Bio je sekretar Odjeljenja društvenih nauka i potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a za njenog predsjednika izabran je 2004. godine. Preporuke za njegov izbor dali su, između ostalih, velikani srpske pravne i političke misli — akademici prof. dr Radomir Lukić, prof. dr Ljubomir Tadić i prof. dr Milorad Ekmečić.

Član je još triju akademija nauka i umjetnosti: Međunarodne kneževske akademije humanitarnih i prirodnih nauka (MAGEN) Ruske Federacije u Moskvi od 2001. godine (redovni član), Balkanske akademije nauka i kulture (BASE) u Sofiji od 2005. godine (dopisni član) i Svjetske akademije nauka i umjetnosti (WAAS), u San Francisku, od 2006. godine (redovni član).

Godine 2007. na prijevremenim izborima je izabran za predsjednika Republike Srpske.

 

Priznanja

  • Orden Republike Srpske (2012)[1]

Ostavi poruku