Насловна Предсједници Рајко Кузмановић

Рајко Кузмановић

Rajko Kuzmanovic

Датум рођења: 1. децембра 1931.
Меjсто рођења: Челинац, Краљевина Југославија
Политичка партија: нестраначка личност
Професија: академик и професор уставног права
Мандат(и)
7. председник Републике Српске
9. децембра 2007. — 15. новембра 2010.
Претходник: Игор Радојичић
Наследник: Милорад Додик

Рајко Н. Кузмановић (Челинац, 1. децембар 1931) српски је академик, доктор правних наука, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и бивши предсједник Републике Српске.

Предсједник је Удружења правника Републике Српске.

 

Биографија
Као признат научни радник, изабран је за дописног члана највише научне установе у Републици Српској — Академије наука и умјетности Републике Српске — 27. јуна 1997. године, а за редовног члана 21. јуна 2004. године.

Био је секретар Одјељења друштвених наука и потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, а за њеног предсједника изабран је 2004. године. Препоруке за његов избор дали су, између осталих, великани српске правне и политичке мисли — академици проф. др Радомир Лукић, проф. др Љубомир Тадић и проф. др Милорад Екмечић.

Члан је још трију академија наука и умјетности: Међународне кнежевске академије хуманитарних и природних наука (МАГЕН) Руске Федерације у Москви од 2001. године (редовни члан), Балканске академије наука и културе (BASE) у Софији од 2005. године (дописни члан) и Свјетске академије наука и умјетности (WAAS), у Сан Франциску, од 2006. године (редовни члан).

Године 2007. на пријевременим изборима је изабран за предсједника Републике Српске.

 

Признања

  • Орден Републике Српске (2012)[1]

Ostavi poruku