Naslovna Predsjednici Radovan Karadžić

Radovan Karadžić

Dr Radovan Karadzic

Datum rođenja:19. jun 1945.
Mejsto rođenja:Petnjica (DFJ, sada Crna Gora)
Supružnik:Ljiljana Zelen-Karadžić
Politička partija:Srpska demokratska stranka
Profesija:psihijatar
Mandat(i)
1. predsednik Republike Srpske
7. april 1992 — 19. jul 1996.
Naslednik:Biljana Plavšić

 

Dr Radovan Karadžić (Petnjica kod Šavnika, 19. jun 1945) srpski je političar, prvi predsednik Republike Srpske te jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske demokratske stranke (tada SDS BiH).

Karadžićev otac Vuko bio je zanatlija, obućar i krojač. Svirao je gusle, dvojnice i diple. Karadžići su poreklom sa Kosova i Metohije, potom su živeli u Lijevoj Rijeci, Banjanima i pod Durmitorom. Osnovnu školu završio je u Nikšiću. Sa 15 godina došao je u Sarajevo i upisao medicinsku školu, a posle toga i medicinski fakultet (specijalizovao je neuropsihijatriju) u Sarajevu. Deo školovanja proveo i u SAD. Radio je u bolnici u Sarajevu kao psihijatar (stručnjak za depresije). Oženjen je Ljiljanom Zelen-Karadžić i ima decu Sonju i Sašu. Po nacionalnosti je Srbin – pravoslavac i krsna slava mu je Sveti Arhangel Mihail. Prvu knjigu je napisao 1966. godine.

Politikom je počeo intenzivno da se bavi 1990. godine kada je izabran za predsednika SDS-a. U toku 1991. godine Radovan Karadžić se, kao član Koordinacionog tela Konvencije o Jugoslaviji, na čijem je čelu bio Dragan Đokanović, predsednik Demokratske stranke federalista, zalagao za očuvanje demokratizovane savezne države. S obzirom da su muslimanske i hrvatske stranke iz Bosne i Hercegovine bile protiv ostanka BiH u sastavu Jugoslavije, Karadžić se, sa drugim srpskim političarima iz BiH, naredne 1992. godine, angažovao na stvaranju Republike Srpske koja je Srbima, u Bosni i Hercegovini, trebala očuvati ostanak u jugoslovenskoj federaciji. Smatra se izuzetno strpljivim, staloženim, slatkorečivim i veštim pregovaračem. Izabran je za predsednika Republike Srpske 12. maja 1992. godine i ostaje na toj funkciji sve do 30. juna 1996. godine.

 

Bibliografija

  • 1968: Ludo Koplje
  • 1971: Pamtivek
  • 1982: Ima čuda – nema čuda
  • 1990: Crna bajka (Svjetlost, Sarajevo)
  • 1992: Rat u Bosni: kako je počelo
  • 1992: Slovenski gost ISBN 86-379-0370-3 (86-379-0370-3)
  • 1994: Ima čuda, nema čuda
  • 2001: Od Ludog koplja do Crne bajke (Dobrica knjiga, Novi Sad) ISBN 86-83587-10-X (86-83587-10-X)
  • 2004: Čudesna hronika noći (IGAM, Beograd) ISBN 86-83927-13-X (86-83927-13-X)
  • 2005: Pod levu sisu veka (Književna zajednica Veljko Vidaković, Niš)

Priznanja

  • Književna nagrada Jovan Dučić za poeziju 1969
  • Književna nagrada Mihail Šolohov za 1994., Udruženja ruskih pisaca za književni doprinos .
  • Orden Republike Srpske, 1994

Fotogalerija

Ostavi poruku