Насловна Предсједници Драган Чавић

Драган Чавић

Dragan Cavic

Датум рођења: 10. март 1958.
Меjсто рођења: Зеница, НФР Југославија
Политичка партија: Народни демократски покрет,
Српска Демократска Странка
Мандат(и)
5. председник Републике Српске
28. новембар 2002. — 9. новембар 2006.
Претходник: Мирко Шаровић
Наследник: Милан Јелић

 

Драган Чавић (Зеница, ФНРЈ, 10. март 1958) је бивши председник Републике Српске (од новембра 2002. до новембра 2006). Био је потпредседник Републике Српске од 2000. до 2002. године. Драган Чавић је био и члан Сената Републике Српске од 1996. до 2011. године.
Младост
Основну и средњу школу је завршио у Бањој Луци, а дипломирао на Економском факултету у Бањој Луци 1980. године. Радио је као економиста, финансијски менаџер и комерцијални директор у неколико државних и приватних фирми. Чавић је ожењен и има сина и кћерку.

 

Политичка каријера
Чавић је бивши члан Српске демократске странке, обављао је дужност председника те странке — до 2006. године, а раније и заменика председника председништва странке од јуна 1998. до марта 2002. године. На унутарстраначким изборима 2002. године изабран је за заменика председника странке.

Године 1998. изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске, али га је са те дужности уклонио тадашњи високи представник Карлос Вестендорп због, како је образложено, опструкције спровођења Дејтонског мировног споразума. Уклањање са дужности подразумевало је забрану политичког деловања, но ту је одлуку 1999. поништио Вестендорпов наследник, Волфганг Петрич.

Драган Чавић је изабран за председника Републике Српске 5. октобра 2002. године, заменивши тако бившег председника Мирка Шаровића. Чавић је добио 35,9 % гласова, док је његов најуспешнији противкандидат, Милан Јелић, освојио 22,1%. Одзив бирача износио је 53,9%.

На изборима за председника Републике Српске 2006. године, Драган Чавић је изгубио од противкандидата Милана Јелића (СНСД). Убрзо након тога је окривљен за изборни пораз и поднео оставку на место председника СДС-а. Након оставке бивше колеге су га избациле из свих одбора СДС-а како он не би имао прилику да се врати на политичку сцену. У СДС-у је тада дошло до конфликта између наводно двије струје: Чавићеве реформистичке струје и конзервативне струје иза које стоји Драган Калинић, бивши председник СДС-а.[тражи се извор од 09. 2009.]

Дана 11. децембра 2008. године Драган Чавић је на конференцији за штампу објавио да се повлачи из СДС-а и да ће основати нову странку, којој ће се, могуће, придружити посланици у Народној скупштини Републике Српске Војислав Глигић и Бранислав Шкобо, који су дан раније изјавили да се повлаче из Српске демократске странке и да ће деловати као независни посланици. Драган Чавић је 15. јануара 2009. у Бањој Луци регистровао Демократску партију, чији су суоснивачи Момчило Новаковић, Војислав Глигић, Бранислав Шкобо и Ђорђе Милићевић.

Признања

  • Орден Републике Српске (2012)

Ostavi poruku