Naslovna Predsjednici Biljana Plavšić

Biljana Plavšić

Biljana Plavsic

Datum rođenja:7. jul 1930.
Mejsto rođenja:Tuzla (Kraljevina Jugoslavija)
Politička partija:Srpska demokratska stranka,
Srpski narodni savez
Profesija:Doktor botaničkih nauka
Mandat(i)
2. predsednik Republike Srpske
19. jul 1996 — 4. novembar 1998.
Prethodnik:Radovan Karadžić
Naslednik:Nikola Poplašen

Biljana Plavšić (Tuzla, Kraljevina Jugoslavija, 7. jul 1930) je bivša srpska političarka iz Bosne i Hercegovine, univerzitetski profesor i predsednik Republike Srpske od 1996. do 1998. godine.

 

Život prije političkog angažovanja

Biljana Plavšić je rođena 7. jula 1930. u Tuzli. Odrasla je u Sarajevu.

Diplomirala je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gde je i doktorirala botaniku. Posle specijalističkih studija u SAD, bila je profesor biologije, šef katedre za biologiju i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Objavila je oko stotinu naučnih radova.

Uoči raspada bivše Jugoslavije, napustila je univerzitetsku karijeru i ušla u politiku.

 

Politička karijera

Biljana Plavšić nije bila član Saveza komunista, ali jeste član užeg rukovodstva Republičke konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda Bosne i Hercegovine.[traži se izvor od 09. 2009.] Plavšić je bila članica Srpske demokratske stranke (SDS). Bila je prvi ženski član Predsedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, od 18. novembra do aprila 1992. izabran na prvim višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini.

Od 28. februara 1992. do 12. maja 1992, Plavšić je postala jedan od dva predsednika Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Od tog doba je postala jedan od dva potpredsednika Republike Srpske i otprilike od 30. novembra 1992. postala je član Vrhovne komande Oružanih snaga Republike Srpske.

Dejtonski sporazum, potpisan novembra 1995, označio je prestanak rata u Bosni i Hercegovini. Pod pritiskom država članica kontakt grupe i predsednika Srbije, Slobodana Miloševića, 1996. godine, Radovan Karadžić napustio je dužnost tadašnjeg predsednika Republike Srpske i politički život, a predsednička ovlašćenja preneo je na potpredsednicu Republike Srpske, Biljanu Plavšić. Plavšićeva je izabrana da bude kandidat SDS-a na izborima 1996. godine za mesto predsednika Republike Srpske tokom dvogodišnjeg mandata. Na tim izborima zabeležila je pobedu kojom je postala predsednica Republike Srpske.

Zbog rastuće izolacije Republike Srpske nakon potpisivanja mira, prekinula je svoje veze sa SDS-om, osnovala Srpski narodni savez i predložila za premijera Milorada Dodika, tadašnjeg člana Narodne skupštine Republike Srpske, čija je Stranka nezavisnih socijaldemokrata imala samo dva mesta u Skupštini.

Ovo je označilo početak političkih reformi u Republici Srpskoj i saradnju sa međunarodnom zejdnicom. Izgubila je izbore 1998. od zajedničkog kandidata SDS i Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Nikole Poplašena. Ona je bila kandidat reformske koalicije „Sloga“.

Fotogalerija

Ostavi poruku