Насловна Предсједници Биљана Плавшић

Биљана Плавшић

Biljana Plavsic

Датум рођења: 7. јул 1930.
Меjсто рођења: Тузла (Краљевина Југославија)
Политичка партија: Српска демократска странка,
Српски народни савез
Професија: Доктор ботаничких наука
Мандат(и)
2. председник Републике Српске
19. јул 1996 — 4. новембар 1998.
Претходник: Радован Караџић
Наследник: Никола Поплашен

Биљана Плавшић (Тузла, Краљевина Југославија, 7. јул 1930) је бивша српска политичарка из Босне и Херцеговине, универзитетски професор и председник Републике Српске од 1996. до 1998. године.

 

Живот прије политичког ангажовања

Биљана Плавшић је рођена 7. јула 1930. у Тузли. Одрасла је у Сарајеву.

Дипломирала је биологију на Природно-математичком факултету у Загребу, где је и докторирала ботанику. После специјалистичких студија у САД, била је професор биологије, шеф катедре за биологију и декан Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву. Објавила је око стотину научних радова.

Уочи распада бивше Југославије, напустила је универзитетску каријеру и ушла у политику.

 

Политичка каријера

Биљана Плавшић није била члан Савеза комуниста, али јесте члан ужег руководства Републичке конференције Социјалистичког савеза радног народа Босне и Херцеговине.[тражи се извор од 09. 2009.] Плавшић је била чланица Српске демократске странке (СДС). Била је први женски члан Председништва Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине, од 18. новембра до априла 1992. изабран на првим вишестраначким изборима у Босни и Херцеговини.

Од 28. фебруара 1992. до 12. маја 1992, Плавшић је постала један од два председника Српске Републике Босне и Херцеговине. Од тог доба је постала један од два потпредседника Републике Српске и отприлике од 30. новембра 1992. постала је члан Врховне команде Оружаних снага Републике Српске.

Дејтонски споразум, потписан новембра 1995, означио је престанак рата у Босни и Херцеговини. Под притиском држава чланица контакт групе и председника Србије, Слободана Милошевића, 1996. године, Радован Караџић напустио је дужност тадашњег председника Републике Српске и политички живот, а председничка овлашћења пренео је на потпредседницу Републике Српске, Биљану Плавшић. Плавшићева је изабрана да буде кандидат СДС-а на изборима 1996. године за место председника Републике Српске током двогодишњег мандата. На тим изборима забележила је победу којом је постала председница Републике Српске.

Због растуће изолације Републике Српске након потписивања мира, прекинула је своје везе са СДС-ом, основала Српски народни савез и предложила за премијера Милорада Додика, тадашњег члана Народне скупштине Републике Српске, чија је Странка независних социјалдемократа имала само два места у Скупштини.

Ово је означило почетак политичких реформи у Републици Српској и сарадњу са међународном зејдницом. Изгубила је изборе 1998. од заједничког кандидата СДС и Српске радикалне странке Републике Српске, Николе Поплашена. Она је била кандидат реформске коалиције „Слога“.

Фотогалерија

Ostavi poruku