Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Ступље

Манастир Ступље

Манастир Ступље је манастир Српске православне цркве посвећен Светом арханђелу Михаилу. Манастир се налази у селу Горњи Вијачани, на ријеци Манастирици на граници општина Прњавор, Челинац и Теслић. Манастир Ступље се у писаним изворима први пут помиње у 15. вијеку.

Историјат
Подигнут је 1557. године. У манастиру Ступље се монашки живот одвијао од средине 15. вијека, до краја 17. вијека. Монаштво манастира Ступље и Липље се у вријеме Османског царства, односно Велике сеобе Срба сели преко ријеке Саве у Аустрију, односно у манастир Ораховица у Славонији. Рукописне књиге настале у манастиру Ступље су тако сачуване у манастиру Ораховици. Обнову манастира је започео Завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске 1994. године.

Положај манастира
Манастир се налази на локалитету Црквиште, на рјечици Манастирици у селу Горњи Вијачани. Од манастира Липље удаљен је 12 километара ваздушном линијом. Пут до манастира Липље дуг је 20 километара и води током ријеке Укрине.

Културно-историјско добро
Завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске је манастир Ступље регистровао као споменик културе Републике Српске друге категорије. Завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске је у периоду 1994—1995. извршио археолошко ископавање манастира Ступље.

Leave a Reply