Naslovna Manastiri u Republici Srpskoj Manastir Stuplje

Manastir Stuplje

Manastir Stuplje je manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom arhanđelu Mihailu. Manastir se nalazi u selu Gornji Vijačani, na rijeci Manastirici na granici opština Prnjavor, Čelinac i Teslić. Manastir Stuplje se u pisanim izvorima prvi put pominje u 15. vijeku.

Istorijat
Podignut je 1557. godine. U manastiru Stuplje se monaški život odvijao od sredine 15. vijeka, do kraja 17. vijeka. Monaštvo manastira Stuplje i Liplje se u vrijeme Osmanskog carstva, odnosno Velike seobe Srba seli preko rijeke Save u Austriju, odnosno u manastir Orahovica u Slavoniji. Rukopisne knjige nastale u manastiru Stuplje su tako sačuvane u manastiru Orahovici. Obnovu manastira je započeo Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske 1994. godine.

Položaj manastira
Manastir se nalazi na lokalitetu Crkvište, na rječici Manastirici u selu Gornji Vijačani. Od manastira Liplje udaljen je 12 kilometara vazdušnom linijom. Put do manastira Liplje dug je 20 kilometara i vodi tokom rijeke Ukrine.

Kulturno-istorijsko dobro
Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske je manastir Stuplje registrovao kao spomenik kulture Republike Srpske druge kategorije. Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske je u periodu 1994—1995. izvršio arheološko iskopavanje manastira Stuplje.

Ostavi poruku