Naslovna Manastiri u Republici Srpskoj Manastir Osovica

Manastir Osovica

Manastir OsovicaManastir Osovica je manastir pravoslavne eparhije banjalučke SPC.

Manastir se obnavlja na temeljima nekadašnjeg manastira. Temelji manastira otkriveni su 2003. godine na lokalitetu Manastirište pored rečice Osovice na Motajici. Starost temelja se datira na kraj 13. ili početak 14. veka.

Stari manastir je pripadao oblasti Usora, koja je bila pod vlašću Vladislava Drugog, sina Stefana Dragutina. Prvi put je rušen početkom 16. veka, kasnije više puta obnavljan tokom 17. veka, kada je opusteo sve do 2003. godine, kada je započeta njegova obnova.

Manastir Osovica se u mnogim dokumentima pominje zajedno sa manastirom Stuplje, a sudbina manastira je usko povezana sa manastirom Stuplje jer su zajedno i postradali u Austrijsko-turskm ratovima koji su na ovim terenima vođeni tokom 17. i 18. veka. Nakon razaranja manastira muslimani su se naselili na ovom terenu, tj. području južno od Save, koja je bila prirodna granica dugo vremena.

U manastiru Gomionica je sačuvan manastirski pečat manastira Osovice.

Obnova manastira započeta 2003. godine, sa blagoslovom episkopa banjalučkog Jefrema je još u toku. Gradi se crkva, konak, blagovaonica.

Ostavi poruku