Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Липље

Манастир Липље

Manastir LipljeЛипље је православни хришћански манастир који се налази у селу Горње Липље између Котор Вароша и Теслића, у Републици Српској, БиХ.

Положај
Манастир се налази у селу Липље, код ушћа потока Млијечница у ријеку Бистрицу. До Липља се долази одвајањем са регионалног пута Добој-Бања Лука, на територији општине Теслић, око 25 километара западно од Теслића на мјесту под називом Клупе. Из правца Бањалуке, одвајање се врши у мјесту Врбањци на територији општине Котор Варош.

Историја
Према народном предању, манастир је задужбина Свети Сава. То је био основни разлог зашто је на камену постављеном на западном порталу при обнови вршеној 1867—1879. наведено да је манастир основан 1219. године. Насеље Липље се помиње 1273, али изричито манастир помиње се тек крајем 15. вијека у Крушевском поменику. Данас је јасно, према тврдњи Јустина Ћелијског, манастир је задужбина краља Драгутина са краја тринаестог (13.) вијека, иако је вјероватно и он саграђен на темељима неке старије цркве. У историјским записима се помиње под два имена: Липље и Осовица, а веома често у истим документима под оба назива.

Манастир је првобитно био посвећен Св. Николи, али је послије обнове у 19. вијеку посвећен Благовештењу Пресвете Богородице. Спада у ред већих и виших средњовјековних сакралних објеката (око 20 m).

Натпис над улазом у манастир
У манастиру је дуго, можда већ од самог оснивања, радила преписивачка радионица. Судећи према подацима из разних извора, до почетка 17. вијека манастир је био у пуном процвату. Почетком 17. вијека, односно 1615. године, доживљава катастрофу: у великој поплави је оштећен манастир и његова имовина, а неколико становника манастира је погинуло. Липљански Преписивач Данило каже:

Године 7123… надође поплава и обузе порту, разори цркве и конаке, не остаде камен на камену и утопи се десет монаха и четири ђака, од воде избјегоше само тројица…

Наредна несрећа се десила 1696. године, када је манастир опљачкан и спаљен. Тада манастир остаје напуштен преко 200 година. Обнову тек у другој половини 19. вијека покренуо свештеник Коста Душанић. Радови на новој обнови су завршени 1879. године. Од тада је манастир парохијска црква све до 1965. када поново почиње да дјелује као манастир.

Године 1984. извршено је још једно веће обнављање манастира. Том приликом је у унутрашњости манастира постављена плоча са следећим текстом:

У славу божју обновљен је овај свети манастир 1984. године благословом епископа бањалучког Јефрема, трудом јеромонаха Саве и вјерника парохије липљанске. Освећење су извршили 5. августа 1984. године еп[ископ] далматински Николај, еп[ископ] зворничко-тузлански Василије, и еп[ископ] бањалучки Јефрем, уз саслужење више свештеника и присуство око десет хиљада вјерника. Кум обновљеног манастира. Светислав Гаврић из Липља, са домаћицом Невенком и сином Недељком.

Манастирски конак је 9. августа 1998. освештао патријарх српски Павле.

Данас, братство манастира чине четири монаха, једна монахиња и послушник.

1 КОМЕНТАР

  1. Носимо дивне утиске приликом посјете манастиру. Отишли смо благословљени, а прије тога топло дочекани.

Leave a Reply