Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Крупа на Врбасу

Манастир Крупа на Врбасу

Црква Светог Илије у Крупи на Врбасу (у народу позната као Илинка) је подигнута на темељима средњовековног манастира Крупа. Налази се двадесетак километара узводно од Бање Луке.

Врло мало се зна о прошлости овог манастира. Многи историјски извори о њему нестали су са најездом Османлија. Претоставља се да се градио у време Немањића.[1] Према доступним изворима сам манастир је подигнут крајем 13. века или почетком 14. века. Монаси Крупе на Врбасу подигли су и Манастир Крупу код Обровца у Далмацији 1317. године. Манастир је запустео је крајем 17. века у време османлијско-аустријских ратова. У међувремену је подигнута црква брвнара, док је манастир био у рушевинама све до одласка Турака са тих простора. Манастир је обновљен крајем 19. века, највише заслугом митрополита сарајевског, Саве Косановића уз активно учешће народа из околних села, парохијских цркава и посебно прилозима Манастира Гомионице.

Манастир су по други пут порушили и спалили Аустроугари 1914. године, затим 1941. спалиле су га усташе за време Другог светског рата. Страдао је и у земљотресу у Бањалуци 1961, после чега је обновљен. Статус манастира враћен му је тек 1989. године.

Leave a Reply