Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Гомионица

Манастир Гомионица

Manastir GomionicaМанастир Гомионица са црквом посвећеном Ваведењу Богоредице налази се 42 km западно од Бање Луке у селу Кмећани код Бронзаног Мајдана.

Тачно вријеме оснивања манастира није познато, али се зна да је основан прије 1536. године, када се у турским изворима у њој помиње игуман Андрија. Најстарији сачувани предмет је типик манастира Гомионице, који потиче из 1599. године. Данас се чува у епархијској библиотеци у Араду (Румунија).

Монаси су крајем XVII вијека избјегли у манастир Ходош у Банату, а 1738. године у славонски манастир Пакру. Током XVIII и XIX вијека црква је неколико пута обнављана. Манастирску школу подигнуту 1882. године је похађао и познати књижевник Петар Кочић.
Гомионичка црква (Слика манастирске цркве) је једнобрадна грађевина са куполом, полукружном олтарском апсидом и припратом. Уз подужне зидове прислоњени су ојачавајући лукови. Сводови унутар цркве су ослоњени на истурене пиластре, при чијем дну су лучно засведени пролази, што цркви даје привидно тробродну основу. Живопис Гомионице посједује извјесне стилске карактеристике које га доводе у везу са мајсторима који су у седмој и осмој деценији XVI вијека осликали пећку и грачаничку припрату, цркву манастира Ломнице и обнављали фреске у Студеници, Милешеви и Бањи код Прибоја.

У манастирској ризници су збирке икона (Гомионичке иконе )из XVI – XIX вијека, старих рукописних и штампаних књига из XIV – XVII вијека (Гомионички рукописи) и предмета умјетничког занатства (Гомионички предмети). Позлаћени гомионички сребрни крст из 1640. године, рад Стефана Ивановића Сарајевца из Сомбора, данас је у колекцији Лондонског универзитета.

Игуманија манастира од 1973. до 2014. била је Јефимија Максимовић.

Leave a Reply