Naslovna Manastiri u Republici Srpskoj Manastir Glogovac

Manastir Glogovac

Manastir GlogovacManastir Glogovac je srednjovekovni manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju. U manastiru se održava Janjski sabor.

Položaj
Nalazi se u Janju, u kanjonu rečice Glogovac među brdima planine Gorice, oko 15 kilometara južno od Šipova, u Republici Srpskoj. Najbliža naseljena mesta su Babin Do (2 kilometra), Babići (4 kilometra) i Čuklić (6 kilometara). Pripada eparhiji Bihaćko-Petrovačkoj.

Istorijat
Nastao je u vrijeme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina u prvoj polovini 14. vijeka. Podignut je podno starog grada Šrp. U svojoj istoriji više puta je rušen i obnavljan. Jednom su ga srušili Turci, a drugi put u Drugom svjetskom ratu su ga zapalile ustaše. Osmanlije su manastir razrušile 1463. a igumana Joanikija nabili na kolac.[1] Prva obnova manastira je počela 1866. a završena 1869, kada ga je osveštao mitropolit Dionisije Ilijević. Pretrpio je oštećenja tokom srpskog ustanka (1875—1877). Druga obnova manastira je izvršena nakon austrougarske okupacije između 1890. i 1892. Tada je oko manastira podignuto naselje koje je postalo upravni centar Janjske visoravni. Početkom Drugog svjetskog rata, ustaše su 1941. zapalile naselje i manastirski kompleks. Na praznik Pokrova presvete Bogorodice 14. oktobra 1942, ustaše su zapalile i manastirsku crkvu. Po završetku Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti su uništile ostatke naselja i zabranile obnovu manastira. Zabrana je trajala do šezdesetih godina dvadesetog vijeka, kada je dozvoljeno obnavljanje manastirske crkve. Obnova crkve je završena u jesen 1966. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, manastir je 1990. ušao u sastav novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke. Patrijarh srpski Pavle je manastir osveštao 1991. i tom prilikom je novoizabranog episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma Jevića proizveo u čin arhimandrita manastira Glogovac. Patrijarh srpski Pavle je manastir posjetio četiri puta, 1991, 1998, 1999. i 2005. Obnavljan je i 2001. godine.

Janjski sabor
Kulturna manifestacija Janjski sabor se održava u manastiru Glogovac iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Janjski sabor se održava jednom godišnje u nedelju za crkveni praznik Svih svetih. Ovo je najveći vjerski sabor u ovom dijelu Republike Srpske. Obnavljanju ove tradicionalne manifestacije je 1991. godine prisustvovao Patrijarh srpski Pavle.

Ostavi poruku