Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Глоговац

Манастир Глоговац

Manastir GlogovacМанастир Глоговац је средњовековни манастир Српске православне цркве посвећен Светом великомученику Георгију. У манастиру се одржава Јањски сабор.

Положај
Налази се у Јању, у кањону речице Глоговац међу брдима планине Горице, око 15 километара јужно од Шипова, у Републици Српској. Најближа насељена места су Бабин До (2 километра), Бабићи (4 километра) и Чуклић (6 километара). Припада епархији Бихаћко-Петровачкој.

Историјат
Настао је у вријеме владавине краљева Драгутина и Милутина у првој половини 14. вијека. Подигнут је подно старог града Шрп. У својој историји више пута је рушен и обнављан. Једном су га срушили Турци, а други пут у Другом свјетском рату су га запалиле усташе. Османлије су манастир разрушиле 1463. а игумана Јоаникија набили на колац.[1] Прва обнова манастира је почела 1866. а завршена 1869, када га је освештао митрополит Дионисије Илијевић. Претрпио је оштећења током српског устанка (1875—1877). Друга обнова манастира је извршена након аустроугарске окупације између 1890. и 1892. Тада је око манастира подигнуто насеље које је постало управни центар Јањске висоравни. Почетком Другог свјетског рата, усташе су 1941. запалиле насеље и манастирски комплекс. На празник Покрова пресвете Богородице 14. октобра 1942, усташе су запалиле и манастирску цркву. По завршетку Другог свјетског рата, комунистичке власти су уништиле остатке насеља и забраниле обнову манастира. Забрана је трајала до шездесетих година двадесетог вијека, када је дозвољено обнављање манастирске цркве. Обнова цркве је завршена у јесен 1966. Одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, манастир је 1990. ушао у састав новоосноване Епархије бихаћко-петровачке. Патријарх српски Павле је манастир освештао 1991. и том приликом је новоизабраног епископа бихаћко-петровачког Хризостома Јевића произвео у чин архимандрита манастира Глоговац. Патријарх српски Павле је манастир посјетио четири пута, 1991, 1998, 1999. и 2005. Обнављан је и 2001. године.

Јањски сабор
Културна манифестација Јањски сабор се одржава у манастиру Глоговац из времена Краљевине Југославије. Јањски сабор се одржава једном годишње у недељу за црквени празник Свих светих. Ово је највећи вјерски сабор у овом дијелу Републике Српске. Обнављању ове традиционалне манифестације је 1991. године присуствовао Патријарх српски Павле.

Leave a Reply