Naslovna Manastiri u Republici Srpskoj Manastir Duži

Manastir Duži

Manastir DuziManastir Duži je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na rijeci Trebišnjici, 4 kilometara jugozapadno od Trebinja. Manastir je posvećen pokrovu presvete Bogorodice, a prvi put se pominje u 17. vijeku.

Hram Uspenja Bogorodice
Manastirska crkva je jednobrodna sa polukružnim oltarom. U manastiru se čuvaju rukopisane crkvene knjige iz perioda od 17. do 19. vijeka koje su donijeli ruski kaluđeri iz Kijeva i Moskve. U manastiru Duži se čuva i čestica Časnog krsta. Na manastirskom imanju sestrinstvo proizvodi vino, rakiju i med. Jedan od prilpžnika manastira je bio grof Sava Vladisavljević.

Istorijat
Manastir Duži je u 16. i 17. vijeku bio metoh manastira Tvrdoš. Nakon što je krajem 17. vijeka, tačnije 1694. godine manastir Tvrdoš razoren, monasi vođeni mitropolitom hercegovačkim Savatijem Ljubibratićem prelaze u manastir Duži i obnavljaju ga. Manastir Duži je bio sjedište mitropolita hercegovačkog sve do ukidanja Pećke patrijaršije 1776. godine.

Stradanje manastira Duži
Manastir Duži je više puta pljačkan i pustošen. Najviše je bio na udaru u drugoj polovini 19. vijeka. U periodu između Prvog i Drugog svjetskog rata, u manastiru su boravili ruski monasi koji su izbjegli iz Rusije nakon revolucije. Ruski monasi su ubijeni sredinom 1941. godine Manastir je u periodu Otadžbinskog rata (1992-1995) granatiran od strana hrvatske vojske iz pravca Dubrovnika, ali nije stradao.

Ostavi poruku