Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Дужи

Манастир Дужи

Manastir DuziМанастир Дужи је манастир Српске православне цркве који се налази на ријеци Требишњици, 4 километара југозападно од Требиња. Манастир је посвећен покрову пресвете Богородице, а први пут се помиње у 17. вијеку.

Храм Успења Богородице
Манастирска црква је једнобродна са полукружним олтаром. У манастиру се чувају рукописане црквене књиге из периода од 17. до 19. вијека које су донијели руски калуђери из Кијева и Москве. У манастиру Дужи се чува и честица Часног крста. На манастирском имању сестринство производи вино, ракију и мед. Један од прилпжника манастира је био гроф Сава Владисављевић.

Историјат
Манастир Дужи је у 16. и 17. вијеку био метох манастира Тврдош. Након што је крајем 17. вијека, тачније 1694. године манастир Тврдош разорен, монаси вођени митрополитом херцеговачким Саватијем Љубибратићем прелазе у манастир Дужи и обнављају га. Манастир Дужи је био сједиште митрополита херцеговачког све до укидања Пећке патријаршије 1776. године.

Страдање манастира Дужи
Манастир Дужи је више пута пљачкан и пустошен. Највише је био на удару у другој половини 19. вијека. У периоду између Првог и Другог свјетског рата, у манастиру су боравили руски монаси који су избјегли из Русије након револуције. Руски монаси су убијени средином 1941. године Манастир је у периоду Отаџбинског рата (1992-1995) гранатиран од страна хрватске војске из правца Дубровника, али није страдао.

Leave a Reply