Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Доња Бишња

Манастир Доња Бишња

Manastir Donja BisnjaМанастир Доња Бишња је манастир Српске православне цркве посвећен Покрову Пресвете Богородице. Манастир се налази у Доњој Бишњи поред Дервенте, на путу према Календеровцима. Манастир припада Епархији зворничко-тузланској.

Историјат
Ктитор овог манастира је Ратко Ђекић, који је заједно са својим сестрама и браћом поклонио од оца наслеђено имање 1996. године цркви, тј. епархији зворничко-тузланској. Послије, уз благослов епископа зворничко-тузланског господина Василија, Ратко Ђекић (2002) отпочиње градњу поменутог манастира. Освештање манастира на Видовдан 28. јуна 2006. године водили су епископ зворничко-тузлански Василије и епископ западноамерички Максим.

Братство
Одлуком Његовог преосвештенства господина Василија у овај манастир се 4. фебруара 2006. године настанило и братство. Наиме, епископ Василије је из манастира Светог Николе на Озрену послао једнога јеромонаха, Симеона (Обреновића), а из манастира Светог Василија Острошког у Бијељини послао искушеника по имену Ненад Тешић (сада јеромонах Нектарије) тако да су они почели свој сабратски живот у Светопокровском братству у Доњој Бишњи те године. Поменутог јеромонаха Симеона, епископ Василије је поставио за старјешину.

Leave a Reply