Naslovna Manastiri u Republici Srpskoj Manastir Donja Bišnja

Manastir Donja Bišnja

Manastir Donja BisnjaManastir Donja Bišnja je manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi u Donjoj Bišnji pored Dervente, na putu prema Kalenderovcima. Manastir pripada Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Istorijat
Ktitor ovog manastira je Ratko Đekić, koji je zajedno sa svojim sestrama i braćom poklonio od oca nasleđeno imanje 1996. godine crkvi, tj. eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Poslije, uz blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Vasilija, Ratko Đekić (2002) otpočinje gradnju pomenutog manastira. Osveštanje manastira na Vidovdan 28. juna 2006. godine vodili su episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i episkop zapadnoamerički Maksim.

Bratstvo
Odlukom Njegovog preosveštenstva gospodina Vasilija u ovaj manastir se 4. februara 2006. godine nastanilo i bratstvo. Naime, episkop Vasilije je iz manastira Svetog Nikole na Ozrenu poslao jednoga jeromonaha, Simeona (Obrenovića), a iz manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini poslao iskušenika po imenu Nenad Tešić (sada jeromonah Nektarije) tako da su oni počeli svoj sabratski život u Svetopokrovskom bratstvu u Donjoj Bišnji te godine. Pomenutog jeromonaha Simeona, episkop Vasilije je postavio za starješinu.

Ostavi poruku