Naslovna Manastiri u Republici Srpskoj Manastir Dobrićevo

Manastir Dobrićevo

Manastir Dobrićevo je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u selu Orah, na 12 kilometara od Bileće, opština Bileća. Manastir je sagrađen u prvoj polovini 13. vijeka.

Manastir DobricevoHram Vavedenija Presvete Bogorodice
Manastirska crkva Vavedenja Presvete Bogorodice je izgrađena od lokalnog kamena krečnjaka. Sadašnji životopis u hramu je radilo više majstora. Majstor Georgije Mitrofanović je krajem 16. i početkom 17. vijeka preko starijih fresaka oslikao zidove manastira. Prema sačuvanim zapisima, manastirske freske je oslikavao i majstor Teodosije. Sadašnji crkveni ikonostas je 1745. godine oslikao zograf Rafailo Dimitrijević iz Risina. Prilokom premještanja manastira 1965. godine, ispod sloja fresaka su pronađeni ostaci starijih fresaka. Istoričara umjetnosti smatraju da manastirske freske prretstavljaju najljepšu cjelinu srpskog životopisa toga vremena. U manastiru se čuvaju svete mošti, ruka nepoznatog svetitelja okovana u pozlačenu srebrnu narukvicu iz jednog komada.

Istorijat
Manastir je izgrađen u prvoj polovini 13. vijeka na temeljima ranije ranohrinšćanske bazilike. Gradnju manastira Dobrićevo predanje vezuje za Nemanjiće i za cara Konstantina i njegovu majku Jelenu. Najstariji sačuvani dokument o manastiru potiče iz sredine 17. vijeka.

Stradanje
Manastir Dobrićevo je opljačkan 1549. i 1680. godine, a unutrašnjost manastira je dva puta spaljivana 1672. i 1914. godine. Životopis je dosta stradao kada su Austrijanci zapalili crkvu 1914. godine.

Položaj
Manastir Dobrićevo se do 1965. godine nalazio na izvori rijeke Trebišnjice pored Trebinja, kada je zbog izgradnje hidrocentrale i potopljavanja premješten u selo Orah, opština Bileća.

 

Ostavi poruku