Насловна Манастири у Републици Српској Манастир Добрићево

Манастир Добрићево

Манастир Добрићево је манастир Српске православне цркве који се налази у селу Орах, на 12 километара од Билеће, општина Билећа. Манастир је саграђен у првој половини 13. вијека.

Manastir DobricevoХрам Ваведенија Пресвете Богородице
Манастирска црква Ваведења Пресвете Богородице је изграђена од локалног камена кречњака. Садашњи животопис у храму је радило више мајстора. Мајстор Георгије Митрофановић је крајем 16. и почетком 17. вијека преко старијих фресака осликао зидове манастира. Према сачуваним записима, манастирске фреске је осликавао и мајстор Теодосије. Садашњи црквени иконостас је 1745. године осликао зограф Рафаило Димитријевић из Рисина. Прилоком премјештања манастира 1965. године, испод слоја фресака су пронађени остаци старијих фресака. Историчара умјетности сматрају да манастирске фреске прретстављају најљепшу цјелину српског животописа тога времена. У манастиру се чувају свете мошти, рука непознатог светитеља окована у позлачену сребрну наруквицу из једног комада.

Историјат
Манастир је изграђен у првој половини 13. вијека на темељима раније ранохриншћанске базилике. Градњу манастира Добрићево предање везује за Немањиће и за цара Константина и његову мајку Јелену. Најстарији сачувани документ о манастиру потиче из средине 17. вијека.

Страдање
Манастир Добрићево је опљачкан 1549. и 1680. године, а унутрашњост манастира је два пута спаљивана 1672. и 1914. године. Животопис је доста страдао када су Аустријанци запалили цркву 1914. године.

Положај
Манастир Добрићево се до 1965. године налазио на извори ријеке Требишњице поред Требиња, када је због изградње хидроцентрале и потопљавања премјештен у село Орах, општина Билећа.

 

Leave a Reply