Насловна Историја САО Босанска Крајина (1991-1992.)

САО Босанска Крајина (1991-1992.)

САО Босанска Крајина, (скраћено од Српска Аутономна Област Босанска Крајина) је била српска аутономна област на подручју СР БиХ. Називана је још и Аутономна Област Крајина. САО Босанска Крајина се налазила у Босанској Крајини, и њен главни град је била Бања Лука. Касније, ова област је постала део Републике Српске.

САО Босанска Крајина се формирала у лето и јесен 1991. Њен циљ, као и циљ осталих САО у СР БиХ, је био да окупи пределе у којима већински живе Срби, да их организује, и да тако спречи евентуалну независност БиХ.

САО Босанска Крајина је створена од Заједнице Општина Босанске Крајине, 16. септембра 1991. године, са тиме што у почетку није укључивала области Цазинске Крајине и општинеПриједор. Сличне ствари су се дешавале у осталим заједницама општина у БиХ где су Срби чинили већину.

Око 16. септембра 1991., Заједница Општина Босанске Крајине постаје Аутономни Регион Крајина (АРК), који се састојао од следећих општина: Бања Лука, Бихаћ-Рипац, Босанска Дубица,Босанска Градишка, Босанска Крупа, Босански Нови, Босански Петровац, Челинац, Доњи Вакуф, Кључ, Котор Варош, Приједор, Прњавор, Сански Мост, Шипово и Теслић.24. октобра 1991. формира се Скупиштина српског народа у Босни и Херцеговини,, у коме је већину имала Српска Демократска Странка. Тај сабор, 9. јануара 1992. је усвојио декларацију којом проглашаваРепублику Српску Босну и Херцеговину, чиме је регион Босанске Крајине постао део ове новоформиране републике.[1]

Постојали су покушаји током 1991. да се АРК споји са САО Крајином. 12. септембра АРК званично мења име у САО Босанска Крајина.

Ostavi poruku