Naslovna Istorija Ratni zločini Zločin u Sijekovcu

Zločin u Sijekovcu

Zlocin-Sijekovac

Datum zločina:25 mart 1992.
Mejsto zločina:Sijekovac, Brod
Zločin:više od 70 ubijenih
9 nestalih
Zločinci
Ante Prkačin – general HVO, i načelnik Generalštaba HOS
Dobrosav Paraga komandant HOS
Nijaz Čaušević Medo – komandant Interventnog voda HVO
Marko Miloš
Miroslav Kopljar

 

Hrvatske oružane jedinice su 25. marta 1992. godine prešle preko rijeke Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile zločin nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda. U samom selu Sijekovac, za samo jedan sat, ubijeno je 9 odraslih i dece iz srpskih porodica Zečević, Radanović, Milošević i Trivić.

Deo leševa hladnjačom je odvezen i bačen u Savu, a zapaljeno je ili uništeno oko petnaest kuća. Sledećih dana hrvatske i muslimanske oružane snage su u Sijekovcu ubile još 51 Srbina, a ukupno je ubijeno više od 70 Srba, dok se 9 i danas vode kao nestali.

Hrvatske oružane jedinice su prvo upale u kuću porodice Zečević. Na licu mesta su ubile Jovana Zečevića (72) i njegove sinove Milana, Vasu i Petra. Ubili su Luku Miloševića i njegove sinove Željka i Dragana (17), zatim Vida Radanovića. Ubili su takođe i nepokretnog starca Sretu Trivića.

Simo Tuševnjak, šef tima Republike Srpske za dokumentovanje ratnog zločina, izjavio je da poseduje dokumentaciju o ubistvima srpske dece na području Broda. Na osnovu izjava preživelih svedoka masakra u Sijekovcu, on smatra da postoje indicije da su deci pre likvidacije vađeni organi koji su zatim prodavani. Udruženje za traženje nestalih lica iz Broda raspolaže podacima da je za vreme hrvatske osmomesečne okupacije Broda ubijeno čak 500 Srba. Iz više masovnih grobnica ekshumirana su tela 286 Srba, a za još toliko se traga. Najveća grobnica je, kažu, reka Sava. Na području Opštine Brod bilo je više od 10 logora za Srbe, u kojima su u najvećem broju bili zatočeni civili – žene, deca i starci — ukupno više od 2.000. Mnogi su kasnije odvedeni u druge logore u Slavonskom Brodu i Orašju.

Jedinice HOS i tzv. Handžar divizije, kojima je komandovao Ante Prkačin, presreli su 4 autobusa Roma, koji su 27. marta 1992. bežali iz Srebrenice i Skelana, hteli su ući u Hrvatsku. To im nije dozvoljeno, već su likvidirani. To je posle rata svedočio Sakib Balić pripadnik HOS.

Ostavi poruku