Насловна Историја Ратни злочини

Ратни злочини

1. март 1992. – Злочин на Башчаршији

У Сарајеву је испред Старе православне цркве у поподневним часовима у свадбеној поворци убијен стари сват Никола Гардовић

 


 

25. март 1992. – Злочин у Сијековцу

Хрватско-муслиманске паравојске починиле масакр у селу Сијековцу код Босанског Брода.

 


 

5. мај 1992. – Злочин у Кричанову

Село Кричаново код Босанског Брода, које је већином насељено Хрватима, јединице Армије БиХ и хрватског ХОС у једној кући Жарка Томичевића, убијају хладним оружјем српске цивиле. А пре тога их пљачкају.
 


 

8. -12. мај 1992. – Злочин у Плоју

8. до 12. маја 1992. јединице ХОС и муслиманске Армије БиХ упадају у село Плој код Босанског Брода и ту убијају већином старе и немоћне особе. Прво су им опљачкали имовину, а затим палили им куће. Жртве су бацали у бунаре, или су их остављали у запаљеним кућама.
 


 

9. мај 1992. – Злочин у Зборишту

9. маја 1992. године, јединице ХОС и муслиманске Армије БиХ, заједно са локалним Хрватима жестоко ударају на српско село Збориште код Босанског Брода. Велику суровост Срби из Зборишта доживели су од својих комшија Хрвата. Направљена је велика материјална штета, а уништавано је све што има везе са Православном црквом, Србима и Југославијом.
 


 

11. мај 1992. – Злочин у Лијешћу

Нападнуто је највеће српско село у општини Босански Брод: Лијешће. Бројне хрватске и муслиманске снаге су напале ово велико село и коришћено је пуно оружја у убиствима Срба. Многи Срби су настрадали у својим кућама, а на десетине их је одведено у логоре. Црква Силазак Светог Духа, изграђена 1869. у селу Лијешће је срушена.
 


 

12. мај 1992. – Злочин у Врелу

У национално мешаном селу Врела, у општини Босански Брод, јединице муслиманске Армије БиХ, нападају искључиво Србе, који су убијани углавном хладним оружјем. Многи су одведени у логоре, а њихова имовина опљачкана. Црква у селу Врела подигнута 1939. је срушена.
 


 

13. мај 1992. – Злочин у Клакару

У српска села Горњи и Доњи Клакар, и Винска, долазе хрватско-муслиманске снаге и врше велику пљачку, одвођење мештана у логоре, убијање цивила. Православна црква Св. Козме и Дамјана у Клакару је срушена и спаљена. У Клакару је убијено 11 цивила, али је само 5 идентификовано. У Винској је убијено 2 старијих Срба, православна црква је уништена и спаљена, као и споменик борцима НОР. Имовина Срба из Винске је опљачкана.


 

15. мај 1992. – Злочин: Тузланска колона

Муслиманске снаге извршиле напад на колону ЈНА у Тузли током које је убијено 50 а рањено 44 војника.

 


 

1. јун 1992. – Убиство породице Мачкинко

У Босанском Броду у улици М. Тита бр. 117, убијена је породица Мачинка Бранка. А укупно за време окупације Босанског Брода убијено је више од 100 српских цивила.
 


 

17. август 1992. – Убиство породице Брадак

У Босанском Броду, припадници муслиманске Армије БиХ свирепо убијају породицу Бардак, а имовину им пљачкају.
 


 

7. јануар 1993. – Злочин у Кравицама

Муслиманске јединице извршиле над српским становништвом масакр у Кравици
 


 

16. јануар 1993. – Злочин у Скеланима

Муслиманске јединице извршиле масакр над српским становништвом у селу Скелани


 

Ostavi poruku