Naslovna Istorija Ratni zločini

Ratni zločini

1. mart 1992. – Zločin na Baščaršiji

U Sarajevu je ispred Stare pravoslavne crkve u popodnevnim časovima u svadbenoj povorci ubijen stari svat Nikola Gardović

 


 

25. mart 1992. – Zločin u Sijekovcu

Hrvatsko-muslimanske paravojske počinile masakr u selu Sijekovcu kod Bosanskog Broda.

 


 

5. maj 1992. – Zločin u Kričanovu

Selo Kričanovo kod Bosanskog Broda, koje je većinom naseljeno Hrvatima, jedinice Armije BiH i hrvatskog HOS u jednoj kući Žarka Tomičevića, ubijaju hladnim oružjem srpske civile. A pre toga ih pljačkaju.
 


 

8. -12. maj 1992. – Zločin u Ploju

8. do 12. maja 1992. jedinice HOS i muslimanske Armije BiH upadaju u selo Ploj kod Bosanskog Broda i tu ubijaju većinom stare i nemoćne osobe. Prvo su im opljačkali imovinu, a zatim palili im kuće. Žrtve su bacali u bunare, ili su ih ostavljali u zapaljenim kućama.
 


 

9. maj 1992. – Zločin u Zborištu

9. maja 1992. godine, jedinice HOS i muslimanske Armije BiH, zajedno sa lokalnim Hrvatima žestoko udaraju na srpsko selo Zborište kod Bosanskog Broda. Veliku surovost Srbi iz Zborišta doživeli su od svojih komšija Hrvata. Napravljena je velika materijalna šteta, a uništavano je sve što ima veze sa Pravoslavnom crkvom, Srbima i Jugoslavijom.
 


 

11. maj 1992. – Zločin u Liješću

Napadnuto je najveće srpsko selo u opštini Bosanski Brod: Liješće. Brojne hrvatske i muslimanske snage su napale ovo veliko selo i korišćeno je puno oružja u ubistvima Srba. Mnogi Srbi su nastradali u svojim kućama, a na desetine ih je odvedeno u logore. Crkva Silazak Svetog Duha, izgrađena 1869. u selu Liješće je srušena.
 


 

12. maj 1992. – Zločin u Vrelu

U nacionalno mešanom selu Vrela, u opštini Bosanski Brod, jedinice muslimanske Armije BiH, napadaju isključivo Srbe, koji su ubijani uglavnom hladnim oružjem. Mnogi su odvedeni u logore, a njihova imovina opljačkana. Crkva u selu Vrela podignuta 1939. je srušena.
 


 

13. maj 1992. – Zločin u Klakaru

U srpska sela Gornji i Donji Klakar, i Vinska, dolaze hrvatsko-muslimanske snage i vrše veliku pljačku, odvođenje meštana u logore, ubijanje civila. Pravoslavna crkva Sv. Kozme i Damjana u Klakaru je srušena i spaljena. U Klakaru je ubijeno 11 civila, ali je samo 5 identifikovano. U Vinskoj je ubijeno 2 starijih Srba, pravoslavna crkva je uništena i spaljena, kao i spomenik borcima NOR. Imovina Srba iz Vinske je opljačkana.


 

15. maj 1992. – Zločin: Tuzlanska kolona

Muslimanske snage izvršile napad na kolonu JNA u Tuzli tokom koje je ubijeno 50 a ranjeno 44 vojnika.

 


 

1. jun 1992. – Ubistvo porodice Mačkinko

U Bosanskom Brodu u ulici M. Tita br. 117, ubijena je porodica Mačinka Branka. A ukupno za vreme okupacije Bosanskog Broda ubijeno je više od 100 srpskih civila.
 


 

17. avgust 1992. – Ubistvo porodice Bradak

U Bosanskom Brodu, pripadnici muslimanske Armije BiH svirepo ubijaju porodicu Bardak, a imovinu im pljačkaju.
 


 

7. januar 1993. – Zločin u Kravicama

Muslimanske jedinice izvršile nad srpskim stanovništvom masakr u Kravici
 


 

16. januar 1993. – Zločin u Skelanima

Muslimanske jedinice izvršile masakr nad srpskim stanovništvom u selu Skelani


 

Ostavi poruku