Naslovna Svijet Berluskoni optužio Zelenskog za rat u Ukrajini: Sporazum iz 2014. godine je...

Berluskoni optužio Zelenskog za rat u Ukrajini: Sporazum iz 2014. godine je bacio u smeće

0

Predsjednik stranke Forza Italia Silvio Berluskoni govorio je na sastanku grupe zastupnika ove stranke u parlamentu o ratu u Ukrajini te je optužio Zelenskog da je direktni krivac za trenutnu situaciju.

Na audiosnimku koji je objavio italijanski La Presse, Berlusconi je zastupnicima govorio o tome kako su započeli problemi u Ukrajini.

“Tokom 2014. godine u Minsku je potpisan sporazum između Ukrajine i dvije republike Donbasa o mirovnom sporazumu i o nenapadanju. Ukrajina je bacila ovaj sporazum u smeće i napala granice dviju republika. Zelenski je utrostručio napade na te dijelove. Zvaničnici dvije republike su otputovali u Moskvu i rekli su Putinu: ‘Vladimire, ne znamo šta da radimo, brani nas’. On se tome opirao, ali je onda odlučio da pokrene trupe. Trupe su morale ući u Ukrajinu, stići do Kijeva za sedam dana, srušiti vladu i Zelenskog te postaviti novu vladu i izaći iz države”, rekao je Berlusconi.

Ipak, za Putina nije sve išlo prema ranije utvrđenom planu.

“Našao se pred neočekivanom situacijom otpora Ukrajinaca koji su treći dan počeli da dobijaju novac i oružje sa Zapada. Umjesto dvosedmičnog rata, ‘operacija’ je postala jednogodišnji rat. To vam je situacija u Ukrajini”, pojasnio je Berluskoni.

Nakon toga, Berluskoni se osvrnuo na lidere na Zapadu.

“Šta predstavlja još jedan rizik u situaciji u kojoj se nalazimo. Nažalost, u svijetu nema lidera. Nema ih ni u Evropi ni u Sjedinjenim Američkim Državama. Nema pravih vođa. Da vas malo nasmijem, jedini pravi vođa sam ja”, rekao je Berlusconi okupljenima.

Također, još jednom je naglasio kako bez jake intervencije rat u Ukrajini neće biti okončan.

“Rat koji se vodi u Ukrajini je masakr ukrajinskih vojnika i građana. Da je Zelenski rekao: ‘Ne napadam više’, sve bi bilo gotovo. Ako ne bude jake intervencije, ovaj rat se neće završiti”, zaključio je Silvio Berluskoni.

Exit mobile version