Pripadnci Agencije za istrage i zaštitu SIPA u akciji “Veb” uhaspili su tri osobe zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnoj prodaju uvezene robe putem interneta, a oduzeto je i 24.800 konvertibilnih maraka i 79.925 evra.

Iz ove agencije je saopšteno da je u okviru akcije pretreseno osam lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca.

– Tri uhapšena lica su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Osumnjičenim pravnim i fizičkim licima se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, plasirali na tržište BiH veliku količinu uvozne robe. Za prodaju su formirali grupu povjerljivih lica koja su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristili Fejsbuk, OLX.ba, prodajne portale i veb šopove – navodi se u saopštenju SIPA.

Dodaje se da se roba za prodaju nalazila u skladištima osumnjičenih preduzeća, a većina lica koja su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom niti su imala registrovane djelatnosti.

– Uskladištena roba koja je prodavana drugim pravnim licima je plaćana preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane poreske fakture i fiskalni računi uz fakture. Za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi – navodi se u saopštenju.

Ističe se da su osumnjičeni tako uspostavili sistem dvojnog knjigovodstva, na način da su pravna lica evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje.

– Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima-rekli su u SIPA.

Prilikom pretresa, kako je saopšteno, osim novca pronađeno je šest računara, laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktovanih u digitalnom obliku.