Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja namirnica, sve je više restorana koji ukidaju neka jela iz svoje ponude.

Naime, sve je više ugostitelja koji uklanjanjem pojedinih jela iz jelovnika pokušavaju da izbjegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako mnogo podignu cijene, izgubili goste, pa je bolje da nešto ne nude, nego da to čine po drastično većoj cijeni.

Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, ali i tradicionalnu Bečku šniclu.

Porodični restoran “Rigler” iz mjesta Bruk an der Mur objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže ijcene, prenosi javni servis ORF.

Vlasnik restorana Hanes Pirher Rigler kaže da se ne želi štedjeti na kvalitetu.

“Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu”, dodao je on.

Rigler ističe da meni, u koji je uključeni supa, glavno jelo i salata košta 9,10 evra.

Ukazao je da bečka šnicla ili panirana kokoška neće biti skinute iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži Bečku šniclu, čija cijena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra.

U Beču poznati restoran Kolarik, zbog rastućih cijena, ovog mjeseca iz menija je izbrisao tradicionalno jelo – pečenu gusku.

Naime, u oktobru je vrijeme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.

“Cijena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cijena energije i troškovi za osoblje”, objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru Paul Kolarik.

Portparol sektora ugostiteljstva u Privrednoj komori pokrajine Štajerske Klaus Fridel kaže da su cijene ulja i masti ove godine utrostručene.

Pored problema nedostatka osoblja i predstojećih pregovora o platama, krajem decemba će se ponovo povećati troškovi struje, jer ističu stari ugovori, upozorava Fridl.