Naslovna Svijet Nemiri u Parizu: Cijene goriva i hrane građane Francuske odveli na ulice

Nemiri u Parizu: Cijene goriva i hrane građane Francuske odveli na ulice

0

Hiljade demonstranata učestvovalo je danas u Parizu na maršu protiv rastućih troškova života i neaktivnosti vlade.

Protest su sazvale stranka Nepokorna Francuska, Žan-Lika Melanšona i druge ljevičarske partije, uključujući Evropsku ekologiju – Zelene i Socijalističku partiju, zajedno sa nekoliko francuskih sindikata i udruženja.

Marš je počeo na Trgu nacije uz jako policijsko obezbjeđenje.

Aktivisti traže veće plate i socijalna davanja, vanredne poreze energetskim kompanijama, ograničavanje računa za struju i ulaganja u ekološke projekte.

Na maršu su se mogli čuti i pozivi protiv rastućih cijena goriva i hrane, kao i protiv kontroverzne penzione reforme.

“Ovdje smo da spasimo Francuze od siromaštva. Francuski predsjednik Emanuel Makron pokušava da uništi našu zemlju i sva javna dobra. Očigledno je da će od novembra cijene svih goriva, benzina i dizela premašiti tri evra. Moramo da djelujemo, inače nećemo imati šta da jedemo ove zime”, rekao je jedan od aktivista pokreta “Žuti prsluci”.

Neki učesnici su podijelili svoje negodovanje zbog povećane vojne podrške Francuske Ukrajini.

Jedna od demonstranata kaže Francuska ne samo da isporučuje Ukrajini haubice “cezar”, već poziva i Francuze da obučavaju ukrajinske vojnike.

“Ovo je previše, ovo je nečuveno. SAD pokušavaju da nas uvuku u rat koji čak nije ni naš”, rekao je on.

Francusku i dalje stalno potresaju protesti zbog krize troškova života. Vodeći francuski sindikati najavili su da će u utorak, 18. oktobra održati štrajk širom zemlje, tražeći veće plate i protestujući zbog zadiranja u pravo na štrajk.

Exit mobile version