U objašnjenju zbog čega je kompanija SpejsEks ukinula besplatne usluge satelitskog sistema Starlink za Ukrajinu, milijarder Ilon Mask naglašava da je samo sledio uputstva koje mu je dao ozloglašeni ukrajinski diplomata.

Mask, koji je izvršni direktor SpejsEksa potvrdio je novinaru Kijev posta da njegova kompanija više neće dozvoljavati da ukrajinska voska besplatno koristi satelitski sistem Starlink, a sve zbog izjave kontroverznog ukrajinskog diplomate, doskorašnjeg predstavnika kijevskog režima u Berlinu, Andreja Melnika.

Melnik se prošle nedelje obrušio na Maska zbog mirovnog plana za Ukrajinu koji je milijarder predložio – da Ukrajina ustupi Rusiji deo teritorije i postane neutralna država.
„Fu** off“, opsovao je Melnik tada Maska na Tviteru, a kasnije je dodao da je njegova poruka „veoma diplomatska“.

Nekoliko dana kasnije, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, ukrajinske trupe počele su da imaju probleme sa pristupom Starlinku, dok je Si En En objavio pismo SpejsEksa američkom ministarstvu odbrane u kome kompanija traži od Pentagona da pokrije troškove rada Starlinka u Ukrajini. Kompanija više nije „u poziciji da dalje donira terminale Ukrajini, niti da finansira postojeće terminale na neodređeno vreme“, navodi se u dokumentu, prenosi RT. Prema Maskovim rečima, njegova kompanija do sada je pružila besplatnih usluga Ukrajini u iznosu od osamdeset miliona dolara.

Objašnjavajući razloge zbog kojih SpejsEks prestaje da učestvuje u pružanju besplatnih usluga kijevskom režimu, Mask je naveo Melnikove reči kao razlog: „Samo pratimo njegovu preporuku“, napisao je on na Tviteru, uz emodži koji označava čoveka koji sleže ramenima.

Melnik inače ima dugu istoriju kontroverznih izjava, uključujući i onu u kojoj je nemačkog kancelara Olafa Šolca nazvao „uvređenom kobasicom“.

Šef kijevskog režima Vladimir Zelenski opozvao je Melnika sa mesta ambasadora u Nemačkoj još u julu, ali bilo je potrebno da prođe određeno vreme dok mu nije pronađena zamena, tako da je prošli petak bio poslkednji Melnikov radni dan u ukrajinskoj ambasadi u Berlinu. Povod za Melnikovo povlačenje bio je intervju u kome je ovaj negirao da su ukrajinski nacionalisti tokom Drugog svetskog rata vršili etnička čišćenja i genocid nad Jevrejima i Poljacima.

Na meti najnovijih izliva Melnikovog besa, pored Maska, našli su se i nemački političari, koji su se usudili da se zapitaju zašto njegov sin nije u rovu, već mirno studira u Berlinu.