Predsjednik SAD-a Džo Bajden tokom jučerašnjeg obraćanja u Koloradu, prisjetio se svog sina za kojeg je rekao da je poginuo u Iraku. Ali, njegov sin je preminuo usljed tumora mozga.

Bajden je, govoreći u Koloradu, istakao ulogu koju je Kamp Hale imao u obuci čuvene 10. brdske divizije uoči Drugog svjetskog rata.

“Američki vojnici 10. brdske divizije su se noću popeli na tu liticu, iznenadili Nijemce, zauzeli ključne položaje i probili odbrambenu liniju Njemačke na ključnoj tački rata”, naveo je predsjednik prije nego što se dotakao teme smrti svog sina:

“Zamislite samo – mislim to iskreno – govorim ovo kao otac čovjeka koji je osvojio Bronzanu zvijezdu, veoma važnu medalju za službu, i izgubio život u Iraku. Zamislite hrabrost, odvažnost i istinsku žrtvu”, kazao je Bajden.

Važno je spomenuti da je, prije smrti, Bajdenov najstariji sin služio kao rezervista u Nacionalnoj gardi vojske Delawera i dobio je bronzanu zvijezdu za službu u Iraku.

On umro 2015. nakon borbe s tumorom mozga za koji se vjeruje da je uzrokovan izlaganjem toksičnim opekotinama dok je služio u inostranstvu.

Ovo, međutim, nije prvi gaf američkog predsjednika. Podsjetit ćemo se, on je krajem prošlog mjeseca, obraćajući se na konferenciji u Bijeloj kući dozivao članicu Kongresa koja više nije među živima, prenose Kliks.