Moguće je da NATO nije ispunio deo svojih obećanja prema Rusiji, ali ništa ne opravdava ono što se sada dešava, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u govoru pred Fondacijom Šarl od Antverpena u Madridu.

„Nisam zadovoljan obrazloženjem i argumentima kojima mnogi, uključujući moje prijatelje opravdavaju agresiju Rusije time da NATO nije ispunio obećanja. Moguće. To je istorija. Ništa od toga ne opravdava to što se sada dešava“, izjavio je Borelj.

Prema njegovim rečima, braneći Ukrajinu, Evropa „štiti samu sebe“.

Političar je takođe izjavio da Evropska unija ima „mnogobrojne obaveze“ prema Kijevu.

„One variraju od finansijskih do vojnih i ekonomskih i tako bi trebalo i da se nastavi“, dodao je Borelj.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči sednice ministara odbrane zemalja Alijanse koja će se održati 12. i 13. oktobra u Briselu izjavio da će pobeda Rusije u konfliktu u Ukrajini biti poraz NATO-a.

Ranije je Borelj za francuski list „Žurnal dimanš“ izjavio da bi Ukrajina trebalo sama da odredi uslov za okončanje konflikta.

Ranije je Boreljova izjava da se „sukob u Ukrajini mora rešiti na bojnom polju“ bila predmet kritika u Rusiji. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će EU uskoro ukinuti mesto šefa diplomatije, „jer EU već praktično nema sopstvenu spoljnu politiku, pošto je potpuno solidaran sa pristupima koje nameću SAD”.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.