Naslovna Svijet Borba žena u Iranu zbog hidžaba: Djevojka vezala kosu, policija ispalila šest...

Borba žena u Iranu zbog hidžaba: Djevojka vezala kosu, policija ispalila šest metaka u nju

0

Jedna djevojka postala je simbol borbe protiv diskriminacije i ugnjetavanja žena u Iranu, nakon što je izgubila život. Njeno ime je Hadis Nadžafi, čiju fotografiju mnogi objavljuju na društvenim mrežama. Imala je samo 20 godina.

U borbu, koja je imala koban ishod, krenula je nakon simboličnog poteza – vezala je kosu, baš kao što je to učinila i žrtva represivnog iranskog režima, Mahsa Amina, čija je smrt pokrenula demonstracije odnosno žensku revoluciju kako se nazivaju protesti u Iranu.

Jedan od brojnih tvitova koji govore o hrabrosti Hadis Nadžafi glasi:

“U Iranu je ubijena Hadis Nadžafi. Šest metaka u grudi, lice i vrat. Imala je 20 godina i izašla na proteste zbog ubijanja Mahse Amini. Juče je vezala kosu i odvažno krenula u borbu protiv diskriminacije, ugnjetavanja i ugrožavanja žena. Danas je ubijena”.

Hadis Nadžafi, 20-godišnja djevojka koju su ubile iranske snage bezbjednosti, postala je novi simbol tragedije, izliva tuge i prkosa, koji karakteriše proteste širom zemlje u Iranu od 16. septembra, piše iranwire.com.

Novinarka i zagovornica prava žena Masih Alinejad prenijela je vijest o smrti Hadis Nadžafi, objavivši njeno ime i video, zajedno sa detaljima tragedije: oružane snage pucale su u ovu djevojku šest puta nakon što je vezala kosu i hrabro zakoračila usred protesta u Karaju.

Prema pisanju medija, Hadis je 21. septembra zadobila povrede u predjelu stomaka, vrata, srca i šake. Nakon napada snaga bezbjednosti na nju, prebačena je u bolnicu, gdje je kasnije preminula.

Pojavili su se i izveštaji da je studentu arheologije, uhapšenom tokom protesta, uskraćen pristup medicinskom liječenju, nakon što je pretrpio napad nožem u zatvoru Lakan u Sabze Mejdanu u Raštu.

Porodica Alirezea Ghamgosara, koji studira na Univerzitetu Kašan, rekla je da se on sada liječi na klinici. Napomenuli su da im je Ghamgasar tokom telefonskog razgovora 25. septembra rekao da je uboden nožem u leđa nakon što je priveden 21. septembra. Nisu dostupni detalji o napadu, niti o napadaču.

Zvanični mediji u Iranu izvijestili su da je 35 ljudi poginulo tokom nedavnih protesta, ali neiranski mediji i drugi nezvanični izvještaji insistiraju na tome da je broj mrtvih mnogo veći.

Proteste je pokrenula smrt 22-godišnje Mahse Amini, koja je ubijena jer nije željela da nosi hidžab.

Mnogo je povrijeđenih na obe strane, uhapšeno je je više od 700 osoba, među njima i 60 žena.

Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i sijeku kosu. Brojni iranski disidenti širom svijeta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista. Neki spominju i kontrarevoluciju.

Exit mobile version