Evropska unija bi trebalo da prekine sa spominjanjem osmog paketa sankcija protiv Rusije, jer će to izazvati rast cena. U većini zemalja smatraju da energetska kriza nije izazvana konfliktom u Ukrajini, već sankcijama, izjavio je Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Evropska unija bi trebalo, napokon, da prestane sa spominjanjem osmog paketa sankcija, da prestane da razmatra sve te mere koje će produbiti i pogoršati krizu u snabdevanju energijom. Samo bi diskusija o potencijalnim energetskim sankcijama podstakla rast cena“, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, osim Evrope, već je formirana slika o tome da su posledice sankcija ozbiljnije nego sam konflikt u Ukrajini, s obzirom na to da svi izazovi sa kojima se suočava svet danas, su posledica sankcija, a ne konflikta. Dodao je i da je u Evropi porasla stopa inflacije i troškovi za komunalne usluge.

„Dopalo nam se to ili ne, ali na taj način razmišlja većina zemalja na svetu izvan Evrope“, podvukao je mađarski ministar.
Pritom, predsednica Evropske komisije Ursula fo der Lajen je nastupajući 14. septembra u Evropskom parlamentu u Strazburu na temu izveštaja o stanju EU, izjavila, da će Brisel nastaviti sankcioni pritisak na Rusiju.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je Rusiji uvedeno 11.000 sankcija, ali da su one bile neuspešne, a inflacija i nestašica energenata izazvana njima mogu Evropu da bace na kolena. Prema njegovim rečima, Evropska unija treba da promeni sankcionu politiku, jer će u suprotnom situacija biti teška, Stari svet sam sebi poskupljuje život i komplikuje situaciju sopstvenoj industriji.