Dres Čikago Bulsa koji je Majkl Džordan nosio tokom prve utakmice finala NBA lige 1998. prodan je za 10,1 milion dolara u Sotebiju ove sedmice, objavila je aukcijska kuća.

Nadmetanje je trajalo od 6. do 14. septembra i dostignuta je cijenu koja je bila znatno viša od 3-5 miliona dolara procijenjenih kada je Sotebi prvi put najavio aukciju.

Ovaj dres je sada najskuplja sportska memorabilija koja se ikada nosila na utakmici. Nadmašio je dres Diega Maradone “Božja ruka” sa Svjetskog prvenstva 1986., koji je u maju prodan za 9.28 miliona dolara.

Jedan od samo dva Džordanova dresa nošena na utakmici NBA finala koji će ići na aukciju, ovaj služi kao lijepi suvenir na kultni “Posljednji ples” peterostrukog MVP-a s Bulsima.

Prema Sotebiju, Džordan je nosio dres 3. juna 1998. kada je protiv Juta Džeza upisao 33 poena u 45 minuta. Utakmica je otišla u produžetke, ali su Bulsi u gostima izgubili 88:85. Ta je serija završila na šest utakmica, a Bulsi su otišli s naslovom koji je Džordanu dao njegov šesti i posljednji prsten NBA prvaka. Takođe je osvojio svoju šestu nagradu za MVP finala te godine.