Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je na današnjoj vanrednoj sjednici ove institucije tačka dnevog reda bila da se da agreman novom ambasadoru Njemčake u BiH, dok je on predložio četiri tačke, a jedna od njih je da se Kristijan Šmit udalji iz BiH i proglasi personom non grata.

Druga tačka koju je Dodik predložio je sporazum sa Srbijom o gasovodu, treća je da se BiH priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”, a posljednja je da Predsjednitšvo da svoju saglasnost za izgradnju aerodroma u Trebinju.

„Smatram da agreman nije tačka za vanrednu sjednciu i da je treba skinuti. O njoj se glasalo, ja sam bio protiv. Preostaje da odlučim hoću li na ovu tačku dnevnog reda staviti pitanje vitalnog nacionlanog interesa i uputiti je u Narodnu skupštinu Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Što se tiče ostalih tačaka dnevnog reda koje je Dodik predložio, druga dva člana Predsjedništva su ih odbila, bez obzira koliko je to bitno za BiH.

Dodik je izjavio da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije sposoban da obavlja funkciju.

Dodao je da je i zato ranije tražio da on bude smijenjen.

“Imajući u vidu da sebi u kontinuitetu pokušava da pribavi prava koja nema, govori o tome da se radi o tendenciji. Zato sam niz puta do sada, i to ću učiniti na narednoj sjednici Predsjedništva, tražio da se gospodin Džaferović smijeni sa funkcije predsjedavajućeg, jer on naprosto ne može da obavlja tu funkciju. Mislim da čak nema ni mentalne ni druge sposobnosti, osim jedne pokvarene namjere da provocira i urušava Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva”, rekao je Dodik.”, rekao je Dodik i dodao da je BiH u ozbiljnoj krizi.

Dodik je naglasio da je Džaferović ponovo pokušao da zloupotrijebi svoja ovlaštenja i da nametne dnevni red vanredne sjednice.

“On je rekao da se o tome ne glasa i da je to dnevni red, što nije tačno. Ako Predsjedništvo ne glasa, onda nema dnevnog reda. Uvidom u poslovnik vidjelo se da nije bilo u pravu”, naglasio je Dodik.