Ukoliko Kristijan Šmit do oktobra i početka opštih izbora ne promijeni Izborni zakon i ne usvoji prijedloge hrvatskih partija, BiH prijeti velika politička kriza, težak period u kojem bi moglo doći do mnogobrojnih institucionalnih blokada, što će na kraju dovesti i do udaljavanja BiH od evropskog puta.

Kaže ovo za “Glas Srpske” predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, povodom informacije koju su objavili pojedini federalni mediji da Šmit navodno planira novi krug pregovora o izmjeni ovog zakona.

– Nisam još dobio nikakav poziv od Kristijana Šmita i nemam zvaničnu informaciju da je uopšte krenulo sa ovim novim konsultacijama. Ukoliko do njih dođe, naravno da ću se odazvati – istakao je Cvitanović.

Naveo je i kako vjeruje da će Šmit do oktobra ipak, i pored protivljenja bošnjačkih i “građanskih” partija, uvesti ove izmjene, jer smatra da je on posljednjih nekoliko sedmica uvidio suštinu odnosa u FBiH, ali i oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Mislim da je shvatio i pozadinu ove kampanje koja se vodi oko Doma naroda. Iako je ostalo malo vremena, gotovo sam sto odsto siguran da će Šmit uvesti određene izmjene ovog zakona koje bi hrvatskom narodu nakon ovih izbora osigurale ravnopravan i ustavom zagarantovani položaj – poručio je Cvitanović.

Da je sve moguće u BiH, ukoliko se Šmit ne odluči na ovaj korak, upozorila i je poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko, poručujući da postoje ozbiljne prijetnje mogućem novom sukobu u BiH.

– Koliko su one realne, teško je reći. Sve što je izgledalo nemoguće, nakon invazije na Ukrajinu i priča o korišćenju nuklearnog naoružanja, sada se čini moguće – istakla je ona, dodajući da se treba pripremiti na moguću komplikaciju situacije.

Smatra i da je Šmit u prilično nezavidnoj situaciji, da treba opravdati ulogu visokog predstavnika, ali i da ima dobru vjeru da će on donijeti odluku kojom će pokazati nepristranost OHR-a.

Smatra i da u šest sedmica ne može doći do dogovora, jer je bošnjačka strana javno rekla da ne želi dogovor, nego da se sprovođenjem rezultata označi kraj učestvovanja Hrvata u vlasti u BiH.

– Znači, na svim nivoima, od Federacije do države. Opet će biti pokušaj da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva, oni ne žele dogovor – rekla je Zovko.

S druge strane, ako dođe do nametanja, sasvim je izvjesno da će bošnjačke stranke izazvati novi haos na političkoj sceni, uključujući i proteste. Do izbora je ostalo nešto više od mjesec dana.

Bez odgovora

Na pitanja “Glasa Srpske” upućena na adresu OHR-a, da li će biti novog kruga pregovora sa predstavnicima političkih stranaka u FBiH, u kom formatu i kada bi te konsultacije mogle biti održane, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.