Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će već sutra protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića podnijeti krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlaštenja zbog njegovog današnjeg nelegitmnog učešća na Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

Inače, krivičnu prijavu Dodik je najavio jule rekao da se radi o privatnom učešću Džaferovića i iznošenju stavova, te da je to praksa bošnjačkih političara, čime se ruši BiH.

“Po saznanju da je Džaferović dobio ovaj poziv, tražio sam vanredno sazivanje sjednice članova Predsjedništva BiH, koja je danas održana. Ranije, kada smo dobili najavu za tako nešto, rečeno je da se obavezno mora održati sjednica i da se zauzme stav. Džaferović nije našao za shodno da to učini”, rekao je Dodik, dodajući da je tražio da se održi vanredna sjednica, što je i učinjeno i nije postignut konsenzus o njegovom učešću.

On je istakao da Džaferović, kao i Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, mijenjaju raniju praksu i propisana pravila i situaciju pokušavaju da dovedu do svršenog čina.

“Nema niti jedne odluke za njegovo učešće, on krši Poslovnik o radu, krši Ustav BiH i sve to dovoljno govori o BiH”, rekao je Dodik, naglašavajući da u BiH koriste ukrajinsku krizu kako bi se dodvorili strancima, a prije svega zapadnjacima, kako bi još više problematizovali situaciju u BiH.

“Uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva mogu reći da nisu promijenjeni zvanični stavovi države BiH o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je Džaferović na samitu.

Džaferović je rekao da se vanjska politika BiH prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa.

I Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da Džaferović krši Ustav BiH jer mimo konsenzusa članova Predsjedništva BiH vodi spoljnu politiku.

“Džaferović i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, stalno rade protivno Ustavu BiH, odnosno nastupaju bez saglasnosti Predsjedništva BiH koje je zaduženo za spoljnu politiku. Takvo ponašanje je nedopustivo”, rekao je Petković.

Nakon što je Dodik najavio krivičnu prijavu protiv Džaferovića zbog učešća na samitu koji organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, a sa kojeg će biti, između ostalog, zatraženo da se Krim vrati u sastav Ukrajine, pojedini mediji u Sarajevu podsjetili su da je i sam Dodik bez saglasnosti članova Predsjedništva BiH učestvovao na brojnim skupovima, između ostalog i na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije.