Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) saobraćaj se odvija redovno, osim na dionicama gdje su u toku radovi, a zbog visoke dnevne temperature vazduha na put treba kretati rano ujutro ili kasno popodne, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na magistralnom putu Bijeljina-granični prelaz Rača danas počinju sanacioni radovi zbog čega će se saobraćaj od 7.00 do 17.00 časova odvijati usporeno, jednom kolovoznom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Do kraja mjeseca obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-granica BiH i Hrvatske /Gradina-Jasenovac/ zbog sanacionih radova.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na dionici magistralnog puta Stari Majdan-Banjaluka /Rudarska/, kao i na magistralnom pravcu granica Republike Srpske /Bakračuša/-Nevesinje jedan.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Ivanjska-Šargovac zbog izgradnje pristupne saobraćajnice na magistralni put, te na pravcu Prijedor-Kozarac radi isključivanja i uključivanja na teren mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

I na dionici regionalnog puta Prijedor tri-entitetska granica /Stara Rijeka/ izmijenjen je režim saobraćaja za vrijeme prelaska radnih mašina preko ovog pravca tokom eksploatacije rudnika Ljubija, te na regionalnom putu Teslić dva-Teslić tri-entitetska granica /Podjezera/ zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Režim saobraćanja izmijenjen je i na dionicama Čelinac-Kotor Varoš i Čelinac-Ukrina zbog izgradnje razvodne mreže vodovoda, kao i na magistralnom putu Rudanka-Doboj jedan radi isključivanja i uključivanja na teren mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka /uključujući most/ do tunela Putnikovo brdo dva.

Produženi su radovi na regionalnim putevima Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han i Tedin Han-Teslić zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova i na regionalnom putu entitetska granica Ćesim-Pridvorci, Šipovo-entitetska granica /Novo Selo/ i na dionici Jezero-Šipovo zbog rekonstrukcije regionalnog puta.

Jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta saobraća se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići /na samoj liniji razgraničenja/, na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, te na pravcu Ukrina-Gornja Vijaka.

Polučasovne obustave saobraćaja zbog deminiranja terena aktivne su na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, na lokalitetu mjesta Poloj i Liješće, od 8.00 do 16.00 časova, na dionici magistralnog pravca Šamac jedan-Grebnice, na lokalitetu Grebnice-Tišina, od 8.00 do 14.00 časova, te na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, grad Derventa, od 8.00 do 15.00 časova.

Prevoz vangabaritnog tereta odijaće se na pravcima entitetska granica Banj Brdo-Bijeljina-granični prelaz Rača, entitetska granica Stanić Rijeka-granični prelaz Brod, entitetska granica Stanić Rijeka-Derventa-granični prelaz Brod, Ugljevik-entitetska granica Banj brdo, entitetska granica Stanić Rijeka-auto-put Banjaluka-Prijedor-entitetska granica Koprivna, entitetska granica Stanić Rijeka-Derventa-Brod, Doboj-Derventa-granični prelaz Brod i entitetska granica Karuše-entitetska granica Stanić Rijeka.

U FBiH će zbog radova na redovnom održavanju tunela Gaj na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica vozila saobraćati jednom tunelskom cijevi, u dvosmjernom režimu.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče na dionici auto-puta Zenica sjever-Zenica jug, saobraćaj se odvija preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene.

Na dionici magistralnog puta Skokovi-Srbljani, kroz naselje Ćoralići, danas i sutra od 7.00 do 19.00 časova vozila će saobraćati usporeno, jednom trakom, zbog sanacionih radova.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a u noćnim časovima saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova se sporije saobraća i na pravcima Žitomislići-Počitelj /Ševaš NJive/, Donji Vakuf-Travnik /Komar/, Žepče-Zenica /Golubinja/, Bihać-Bosanski Petrovac /Ripač-Dubovsko/ i Šamac-Orašje /Grebnice-Bazik/.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja su do 30 minuta.