Prekomjerni uvoz piva u Bosnu i Hercegovinu već godinama šteti domaćim proizvođačima najpopularnijeg alkoholnog pića koji su na ivici opstanka.

Edin Ibrahimpašić, generalni direktor “Bihaćke pivovare”, rekao je za “Nezavisne” da domaći pivari imaju velike probleme sa uvoznom konkurencijom već 25 godina.

“Imamo posebno velike probleme od korone, i ove godine kad su podivljale sa cijenama. Neke od domaćih pivara su pred zatvaranjem i vrlo brzo će prestati sa proizvodnjom zbog uvozne konkurencije. Sav repromaterijal i sirovine su poskupjeli za 60-70, neki i za 100 odsto, a kada bismo podigli cijene, naše pivo se nikako ne bi prodavalo”, naglasio je Ibrahimpašić.

Prema njegovim riječima, uvoznici mogu dodatno i smanjiti cijene svojih proizvoda, jer su u pitanju multinacionalne kompanije koje bi taj gubitak mogle kompenzovati sa nekih drugih tržišta.

“Mi 25 godina apelujemo da se nešto uradi u vezi s ovim pitanjem. Istrošili smo olovaka i papira pišući dokumente, praveći prezentacije i svašta drugo, ali niko za nas nije imao sluha”, kazao je Ibrahimpašić.

Iz još jedne domaće pivare “Nezavisnim” su nezvanično rekli da uvozno pivo predstavlja veliku konkurenciju domaćim pivarima i da im to uzrokuje veliku štetu.

“Ne znamo kako ćemo opstati zbog velike količine uvoznog piva, a nemamo nikakvu zaštitu od strane države”, kazali su iz ove pivare.

I ekonomista Igor Gavran smatra da je veliki problem za domaće proizvođače prekomjerni uvoz piva.

“Lično sam se angažovao prije nekoliko godina s asocijacijom pivara da se izmjenom Zakona o akcizama BiH na neki način domaće pivare stave u povoljniji položaj u odnosu na uvozne i da se razlika u cijeni ublaži. Efekat je bio minimalan i naš prijedlog je sveden na jedva primjetnu razliku tako da vlasti tada nisu imale razumijevanja i bojim se da ga ni sad nema. Ovo je veliki problem i to se jedino može riješiti stavljanjem domaćih proizvođača u povoljniji položaj. I dalje mislim da bi manje akcize domaćim pivarima pomogle”, naglasio je Gavran.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH uradila je analizu u kojoj se, između ostalog, navodi da je količina piva koja se uvozi mnogo veća od količine koja se proizvodi kod nas, što šteti domaćim proizvođačima.

“I nakon pandemije virusa korona prisutan je porast prihoda od akciza na pivo iz uvoza, a pad prihoda na pivo koje se proizvodi u BiH. Popuštanje mjera i otvaranje granica doveli su do istorijskog maksimuma u naplati ovih prihoda za 7,6 odsto u 2021. godini u odnosu na prethodnu 2020. godinu, te za 1,3 odsto u odnosu na godinu prije pojave pandemije, odnosno 2019. godinu”, ističe se u ovoj analizi.

Dalje stoji da se najveće količine piva uvoze iz Srbije i Hrvatske.

“Osnovni razlog povećanja prihoda od akciza na pivo iz uvoza može se pripisati preferencijama potrošača, velikoj paleti ponude piva te nižoj cijeni uvoznog piva kao nelojalnoj konkurenciji u odnosu na domaće proizvođače. Godinama se bilježi pad cijena uvoznog piva, iako uslovi na tržištu nisu bili za to pogodni”, dodaje se u analizi.

U procentima, naplata prihoda od akciza na domaće pivo u 2021. godini je bila manja za 15,1 odsto u odnosu na prethodnu 2020. godinu te manja za 20,5 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Osnovni razlog pada prihoda od akciza na domaće pivo u posljednjih nekoliko godina jeste pad obima proizvodnje domaćeg piva kao i pad njegove potrošnje kod domaćeg stanovništva”, piše u ovoj analizi.