Bivši japanski premijer Šinzo Abe pogođen je iz vatrenog oružja tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara, saopštio je portparol vlade, a javni servis NHK je izvestio da ga je napadač upucao s leđa. Abe je u kritičnom stanju, saopštio je aktuelni japanski premijer Fumio Kišida.

Novinske agencije Kjodo i NHK prenele su da je Abe (67) bio bez svesti i u stanju srčanog zastoja, kada je prebačen u bolnicu.

Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.

Osumnjičeni za pokušaj atentata na Abea je Tecuja Jamagami (40), stanovnik grada Nara u kome je bivši premijer govorio, javlja „Tv Nihon“. Prema navodima medija, on je bivši pripadnik japanske mornarice,
Policiji je rekao da je bio “nezadovoljan njegovom politikom i spremao se da ga ubije”, pišu mediji.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.

Abe je tokom napada pogođen u vrat sa desne strane, lekari su dijagnostifikovali krvarenje u vratu, kao i u predelu grudnog koša sa leve strane, prenosi Kjodo.

Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.

Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.

Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.

Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.