Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici danas nije postigao potreban konsenzus u vezi sa Prijedlogom odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, predlagača Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković je poručila da su ministri iz reda srpskog naroda potvrdili da “negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici”.

“Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost”, navela je ona, a prenose federalni mediji. Turković je takođe zatražila ostavku predsjedavajućeg Zorana Tegeltije (SNSD) i ministara Staše Košarca (SNSD), Vojina Mitrovića (SNSD) i Miloša Lučića (DNS) “zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Savjeta ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici”.

Srpski ambasadori ne mare za instrukciju Turkovićeve

S druge strane, srpski ambasadori koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu poručuju joj da neće postupati po njenoj instrukciji, da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja i pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema te da na “prigodan i dostojanstven način obilježe 11. jul”.

“Po već ustaljenoj praksi uzurpiranja nadležnosti viših instanci, Turkovićeva je ponovo samoinicijativno proslijedila instrukciju DKP mreži da u iščekivanju odluke Savjeta ministara o proglašenju dana žalosti postupimo kao da je ta odluka usvojena”, rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

I Milica Ristović Krstić, ambasadorka BiH u Grčkoj, rekla je da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati instrukciju Turkovićeve i spustiti zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula.

Ona je rekla da Ambasada BiH u Atini neće ni na koji način obilježiti 11. jul jer je instrukcija Turkovićeve donesena bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH.

“Instrukcija Turkovićeve jedna je u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume važne samo jednom narodu – bošnjačkom”, rekla je Ristović Krstićeva.

Takođe ni Ambasada BiH u Mađarskoj neće obilježiti 11. jul jer, kako kaže Biljana Gutić Bjelica, instrukcija Turkovićeve je neprihvatljiva za funkcionere iz reda srpskog naroda jer favorizuje žrtve jednog naroda u odnosu na druge.

“S obzirom na nepravedno zapostavljanje sprskih žrtava, sasvim je očekivan i opravdan naš otpor prema isforsiranim nametanjima i politizaciji ovog pitanja od bošnjačkih lidera, a na štetu srpskih žrtava”, rekla je Gutić Bjelica.

Ana Trišić Babić, savjetnica Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, rekla je da neovlaštenih instrukcija Turkovićeve ima napretek, te da je nedopustivo da se takva uputstva šalju bez odluka Predsjedništva BiH ili Savjeta ministara.

Ni Milorad Živković, ambasador BiH u Sloveniji, neće postupiti po instrukciji Turkovićeve jer njenu instrukciju doživljava kao lični stav, a ne stav nadležnih, istovremeno naglašavajući da će Ambasada BiH u Ljubljani kao i svih prethodnih godina sačekati odluku Savjeta ministara BiH po ovom pitanju.