Kada krene ljeto, hladna voda se uvijek mora naći u našim frižiderima ili bar kockice leda u zamrzivaču koje hlade vodu iz česme. Iako mislimo da nam prija i da nas rashlađuje, dejstvo čaše hladne vode nije baš dobro i već neko vrijeme zabrinjava stručnjake.

Neke studije su pokazale da hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet. Pored toga, ona sužava krvne sudove, što može dalje dovesti do nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Možda vam nije palo na pamet, ali isto tako može da ošteti zubnu gleđ.

Čak iako sama voda na sobnoj temperaturi može biti lošijeg kvaliteta ili ukusa, ukoliko se ohladi to se vrlo lako može “zamaskirati”. Negativan uticaj hladne vode tu se ne završava: ona može izazvati i respiratorne probleme, zgrušavanje i otežavanje izbacivanja sluzi, glavobolje, prehladu, probleme sa gutanjem i varenjem hrane.

Istraživanje iz 2001. godine Odjeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, došlo je do zaključka da je 7,6 odsto žena doživjelo simptome glavobolje nakon ispijanja 150ml ledeno hladne vode.

Ako vam je imunitet slab, a konzumirate hladnu vodu treba da znate da ona umanjuje sposobnost organizma da se bori sa bakterijama i virusima. Ona ima uticaja i na naš krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, ali i digestivni trakt i imuni sistem.

Hladna voda može dosta otežati varenje i gutanje hrane. Posebno je potrebno da je izbjegavaju osobe sa stomačnim problemima ili problemima sa gutanjem. Zato se ne preporučuje starijim osobama i bebama. Preporučljivija je za sportiste, starijoj djeci sa prekomjernom težinom, osobama sa niskim krvnim pritiskom i onima koji boluju od multipla skleroze.

Izvor: Magazin Novosti