Srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastao se danas u Sankt Peterburgu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Lavrov je zahvalio Dodiku na stavovima kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

“Znam da i u BiH ima mnogo onih koji žele da se uruši prijateljstvo Republike Srpske i Rusije. Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto nažalost do toga nije došlo”, naglaiso je Lavrov, prenosi RTRS.

“BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Zapad se ljuti zbog toga, žele da provode svoje politike u regionu”, izjavio je Dodik na sastanku sa Lavrovom u Sankt Peterburgu.

Dodik je informisao Lavrova da i “francuski predsjednik Emanuel Makron uvodi specijalnog predstavnika u BiH što dovoljno govori o pokušaju uticaja, a iste predstavnike uveli su i SAD I Velika Britanija”.

“Čekaju nas izbori, zapadnjaci promovišu svoje strukture i tu će biti teška politička borba. Nemam namjeru da izgubim”, istakao je Dodik.

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija zna sada ko su joj prijatelji.

“Vi čuvate Dejtonski mirovni sporazum”, poručio je Lavrov.

Dodik se saglasio s Lavrovom o ovom pitanju, dodajući da je Zapad taj koji je srušio Dejtonski sporazum.

“Slažem se sa Vašom ocjenom u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad je srušio Dejton. Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnu osobu, dovoljno govori. On je karikatura”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska mora da se bori za slovo Dejtonskog sporazuma.

“Osnovni proces je da li se mi pridružujemo sankcijama Rusiji. Vi znate da mi to ne dopuštamo, drugi u BiH to žele, ali formalno-pravno BiH nije uvela sankcije”, naglasio je Dodik.

On je zahvalio Rusiji za cijene gasa, koje nisu rasle, ni za Srpsku, ali ni za FBiH, koja je najveći potrošač gasa u BiH.