Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavijestio je danas Interpol Gambije da su izvršene provjere u vezi sa brojem telefona i IP adresom povezanih sa mejl adresama sa kojih su upućene prijetnje o postavljenim eksplozivnim napravama na teritoriji Republike Srbije i da je tom prilikom u Gambiji uhapšen K.B. iz Gambije, koji je priznao da je slao prijeteće poruke Republici Srbiji sa svoje mejl adrese, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se osnovano sumnja, u tome je imao pomoć jednog studenta iz Poljske, a u narednom periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciraće međunarodnu pravnu pomoć u cilju identifikacije i procesuiranja osumnjičenog iz Poljske.

“Ističemo da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su stizale prijeteće poruke o postavljenim bombama sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i da su o svemu obaviješteni naši inostrani partneri od kojih očekujemo i adekvatnu reakciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdilo je ranije da su prijetnje o postavljenim eksplozivnim napravama stizale pretežno iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, takođe, rasvijetlili su svaku dojavu o postavljenoj bombi koja je došla iz Srbije, brzo pronašli izvršioce i procesuirali ih.

Republika Srbija je meta specijalnog rata, ali će izdržati sve pritiske i hakerske napade, baš kao i druge države koje se suočavaju s identičnim slučajevima prijetnji o postavljenim bombama.”