Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao Tursku da se uzdrži od provociranja Grčke, jer su se tenzije između dvije zemlje rasplamsale.

“Kancelar je mišljenja da je, s obzirom na trenutnu situaciju, neophodno da svi saveznici u NATO-u budu složni i uzdrže se od međusobnih provokacija”, izjavio je portparol njemačkog kancelara na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

On je naveo da “uzurpiranje grčkog vazdušnog prostora i letenje iznad grčkih ostrva nije u redu i da to djeluje kontraproduktivno i protivno duhu Alijanse”.

Turska i Grčka, članice NATO, dugo se spore oko niza pitanja kao što su pomorske granice, obim njihovih kontinentalnih pojaseva i vazdušnog prostora, kao i odnosa na etnički podijeljenom Kipru.

Njemačka je posvećena rješavanju otvorenih pitanja između Grčke i Turske direktnim dijalogom između te dvije zemlje, a na osnovu međunarodnog prava, navodi se u saopštenju njemačke vlade i ističe da ona “ne može prihvatiti dovođenje u pitanje suvereniteta država članica Evropske unije”, navodi Rojters.