Austrijski list “Profil” objavio je intervju sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom u kojem je kazao da je nakon nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH vezanih za negiranje ratnih zločina i genocida, morao nositi pancir zbog prijetnji smrću.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH rekao je da (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik stalno stvara tenzije, ali da je ovaj put otišao korak dalje te da održava kontakt sa Putinom s kojim se, prema njegovoj evidenciji, susreo 12 puta.

“Ne znamo šta Moskva planira. Ali BiH i Srbija su okružene NATO državama. Ako želite da stignete tamo, prvo ga morate preći. Na kraju, ni Srbija ne bi priznala RS. Prvo, zato što je veza Beograda sa Briselom i Berlinom važnija, a drugo, zato što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi ni da države priznaju Kosovo. Dodik stalno priča o srpstvu i o tome koliko je ono navodno ugroženo. Sve su to bajke. Srbima u BiH najviše prijete političari poput Dodika koji nemaju kičmu”, rekao je Incko, prenosi

Između ostalog, istakao je da je dopuna Krivičnog zakona BiH koju je on nametnuo doprinijela tome da se manje negiraju ratni zločini u BiH.