Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Elizabet Tras, da je tokom ovog susreta naveo da je BiH nefunkcionalna i propala država zato što postoji veliko miješanje stranih faktora, pa i britanske administracije.

“Rekao sam da je Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade (britanske). Njihova šefica u Ministarstvu, kada su uvođena Bonska ovlašćenja, rekla da je to pravna besmislica i ja sam joj rekao ‘gospođo, mi živimo u toj pravnoj besmislici već 20 godina’”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik kaže da je Trasova govorila da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih ona treba braniti.

“Ja sam joj rekao da sam ja ovdje član vrhovne komande i da mi nemamo takve informacije. Komandant ALTEA je rekao da je ovdje stabilno i mirno, zamjenik združenog štaba NATO je isto tako rekao da ovdje nema bezbjednosnih izazova, i ona ne može da tvrdi da treba ovdje nekoga da brani. Pitao sam je ko ju je zvao i zašto misle da mogu da uđu u neku suverenu zemlju, da oni o tome govore”, poručio je Dodik.

Dodik je Trasovoj ponovio stav Republike Srpske da visoki predstavnik u BiH ne postoji i da je “veoma važno da se držimo onoga šta je napisano u Dejtonskom sporazumu.

“Ja sam joj nakon toga dao Ankes 10 Dejtonskog sporazuma da malo pročita, vjerujem da će promijeniti svoj stav ako bude dosljedno čitala”, rekao je Dodik.

Srpski član predsjedništva se osvrnuo i na pokušaje uvođenja NATO-a u BiH i njihovo djelovanje.

“Vještački se pokušava ovde uvesti NATO, oni nemaju nikakve ovlasti ovdje, niti je uveden i vi to savršeno dobro znate. Oni nisu zaduženi ni za kakvo održavanje mira.

Oni su bili dio napora UN da mogu da djeluju. Tu nemamo neke saglasnosti niti će je biti”, naveo je Dodik.

Rekao je kako predsjedništvo BiH samo formalno postoji, te da ono nema nikakvu funkciju, te da se jedino sastanu kada im neko dođe u posjetu.