Iako u većini normalnih zemalja izbori rješavaju određene političke probleme, u slučaju BiH teško da će se to desiti, odnosno da će nakon predstojećih opštih izbora doći do stabilizacije političke krize, koja traje već mjesecima i čiji kraj se, barem zasad, ne nazire.

U pojedinim političkim partijama tvrde da razrješenje krize zavisi od toga ko će pobijediti na izborima, dok analitičari smatraju da je BiH u zakovanim političkim odnosima i da je iluzija očekivati da se u postojećem ambijentu neke stvari riješe.

Ono što je činjenica, a sa čim se slažu svi, jeste da će najveći problem biti posložiti kockice na nivou Bosne i Hercegovine, posebno u slučaju ukoliko oni koji sada imaju vlast, a to su SNSD, HDZ i SDA, ponovo budu u poziciji da sastavljaju vlast.

“I oni novi koji se pojavljuju ne odustaju od isključivih koncepata i pogleda. Gledajući generalno ukupne prilike u BiH ne treba očekivati čuda, ali se nešto može desiti zbog pojačanog anganžmana međunarodne zajednice. Neke stvari bi mogle da proizvedu pritisak od međunarodnih aktera, kada će domaće snage morati da se probude i donesu neke odluke i izađu iz zone konfora”, rekla je za “Nezavisne novine” Tanja Topić, politička analitičarka, ističući da je poruka jasna, a to je da mi nismo u stanju, ne želimo ili nećemo da uradimo nešto već da to neko drugi uradi za nas.

Ako je suditi po javnim nastupima koji dolaze iz trenutno tri najveće i vladaćuje stranke, šanse za dogovor praktično ne postoje s obzirom na to da na BiH gledaju iz tri potpuno različita ugla. Insistiranje SDA na jačanju institucija BiH potpuno je suprotno onome što zastupa SNSD, a kakvi su odnosi između SDA i HDZ-a možda najbolje govori činjenica da u Federaciji BiH još nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine.

Očekivano, u ovim strankama krivca traže u drugome i tvrde da bi sve drugačije bilo da njihovi politički protivnici nisu dobili povjerenje građana.

“Ovu situaciju mogu razriješiti samo oni koji budu prihvatili ustavno uređenje i Dejtonski mirovni sporazum. Komponenta koja bude predstavljala bošnjački narod treba da odustane od pokušaja nadvladavanja i to nas može dovesti nekim značajnim rješenjima”, rekla je za “Nezavisne novine” Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

S druge strane, u SDA smatraju da je izvor problema u SNSD-u i lideru te stranke Miloradu Dodiku, istovremeno naglašavajući da razrješenje krize i da li će izbori riješiti političku situaciju zavisi od od toga za koga će glasati građani, odnosno hoće li i dalje podržavati tvrde opocije koje “zagovaraju secesionističke poteze li će glasati za neke umjerenije”.

“Ne znam pravo da vam kažem. Ukoliko bi ponovo SNSD dobio podršku glasača u Republici Srpskoj i ukoliko bi Dodik ostao na istim stavovima koje je imao u posljednjih pola godine ne vidim da bi Bosna i Hercegovina mogla izaći iz te pat pozicije u kojoj se nalazi”, rekla je Alma Čolo, poslanica SDA u Predstavničkom domu BiH.

Kada je riječ o Federaciji BiH, Čolo kaže za “Nezavisne novine” da se nada da će njena stranka imati kapacitet da formira vlast, eventualno s nekim partnerima koji bi željeli da zemlja ispunjava svoje obaveze i pristupi EU.

Inače, opšti izbori u Bosni i Hercegovini trebalo bi da budu održani 2. oktbora, međutim još nije obezbijeđen novac za njihovo održavanje jer ministri iz HDZ-a nisu htjeli glasati za posebnu odluku kojom se iz viška akumuliranih prihoda odvaja 12,5 miliona KM za izbore.

O finansiranju izbora danas bi trebalo da bude riječi i na hitnoj sjednici Doma naroda BiH, a u petak su iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopštili da će danas u proceduru biti upućen i budžet za ovu godinu, čijim usvajanjem bi se obezbjedila sredstva za održavanje izbora.