Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kaže da su predstavnici najvećih svjetskih sila vrlo dobro upućeni u stanje u BiH i da BiH može da računa na njihovu podršku, jer su, kako navodi, “svi jako svjesni rizika i opasnosti”.

Tvrdi da je, kako kaže, secesionistička politika srpskog člana Predsjedništva BiH “doživjela potpuni fijasko i da je izolovana, a da su reakcije svijeta na probosansku politiku pozitivne”.

O najavljenom pokretnaju njegove smjene, ukoliko ne podnese ostavku, koju je od njega tražio Dodik, Džaferović kaže da se radi o “neozbiljnoj izjavi” i misli da je ona više reakcija na kritike opozicije u Republici Srpskoj.

O stavu BiH o inicijativi Otvoreni Balkan, Džaferović kaže da je važno što je u izjavi G-7 podržana regionalna ekonomska saradnja, u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta – CRM, koje je zamišljeno kao dio Berlinskog procesa.

Smatra, međutim, da umjesto novih inicijativa, treba realizovati ono što je potpisano u Sofiji na EU-zapadni Balkan, a to je, dodaje, upravo ovo Zajedničko regionalno tržište.

“Na kraju, taj okvir, za razliku od Otvorenog Balkana, uključuje sve države regiona, a ne samo neke”, rekao je Džaferović.

Na pitanje da li će biti obezbijeđena sredstva neophodna za održavanje izbora, koje je CIK raspisala za 2. oktobar, Džaferović kaže da se moraju naći i da su demokratski izbori temelj Ustava i ukupne društvene stabilnosti.

“Očigledno je u HDZ-u prevladalo mišljenje da treba da imaju vlast, bez obzira na rezultate izbora. To je neka vrsta puzajućeg puča. Ja im savjetujem da ne idu tim putem, jer dobro se zna kako su završili svi oni koji su pokušali da ukinu demokratiju”, naveo je Džaferović, između ostalog, u intervjuu za Anadoliju.