Naslovna Bosna i Hercegovina Ultimatum Oružanim snagama BiH: Amerikanci plaćaju štetu na helikopteru, ali pod JEDNIM...

Ultimatum Oružanim snagama BiH: Amerikanci plaćaju štetu na helikopteru, ali pod JEDNIM USLOVOM

0

Sjedinjene Američke Države postavile su ultimatum Oružanim snagama BiH da će snositi sve troškove popravke helikoptera UH II, koji se nedavno prevrnuo u Visokom, ali uz uslov da pilot prizna grešku, saznaje Srpskainfo.

Nakon prevrtanja helikoptera Bell Huey UH II u Visokom, pokrenuta je detaljna istraga kako bi se utvrdile tačne okolnosti nesreće na poligonu za letačku obuku kod Visokog u kojoj je za dlaku izbjegnuta tragedija.

Istovremeno, javnost je sa podsmjehom dočekala ovu informaciju, čudeći se kako je moguće da se jedan helikopter uopšte prevrne. Međutim, to je i te kako moguće, a prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Srpskainfo, prevrtanje ovih helikoptera nije više ni novost u svijetu.

Kratko saopštenje

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) prevrnuo se 13. aprila ove godine, 30-ak kilometara od Sarajeva.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je, u par rečenica, šta se dogodilo, te precizirano da će javnost biti naknadno informisana o rezultatima istrage.

– Tokom provođenja redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, oko 11.30, došlo je do dinamičkog prevrtanja helikoptera na tlu – saopšteno je nakon nesreće iz Ministarstva odbrane BiH.

U saopštenju se preciziralo da se se radilo o helikopteru Bell Huey II s četiri člana posade, od kojih niko nije povređen.

– Na helikopteru ima vidljivih oštećenja. Nadležne službe Oružanih snaga BiH trenutno provode istragu o uzrocima prevrtanja letelice. Po okončanju istrage imaćemo više informacija za javnost – dodali su u saopštenju i tu se sva priča, barem kada je u pitanju javnost, završila.

Pritisak na pilote

Izvor Srpskainfo iz Oružanih snaga BiH izjavio je da je nakon prevrtanja helikoptera pokrenuta detaljna istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ove nesreće. S jedne strane, stručnjaci tvrde da je u pitanju tehnička neispravnost helikoptera, ali glavni donatori ne žele ni da čuju za to, već traže da se prizna greška pilota.

– O tome kakav je sve vrijeme pritisak na pilote govori i da su tokom istrage članovi posade u više navrata davali krv na analizu kako bi se utvrdilo da li su bili pod dejstvom alkohola. Svi nalazi su bili negativni. U međuvremenu su saslušani i od strane policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, te nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno tužilaštva koje rukovodi istragom. Na kraju sve se ipak, završilo ultimatumom koji su postavili Amerikanci kada je u pitanju ovaj slučaj – otkrio je izvor Srpskainfo iz Oružanih snaga BiH.

Dodaje kako je ovaj ultimatum glasio da se u slučaju prevrtanja helikoptera prizna greška pilota, te da će svi troškovi biti plaćeni.

Međutim, Srpskainfo saznaje da bi navodnu grešku morao priznati iskusni pilot, koji je bez mrlje u svojoj dosadašnjoj karijeri, tako da je sudbina prevrnutog helikoptera još uvijek nepoznata, te se ne zna da li će on ikada više i poletjeti, jer je cijena popravke skupa.

Nabavka

Podsjetimo, Oružane snage Bosne i Hercegovine su 13.decembra 2019. godine potpisale ugovor o nabavci četiri Bell Huey 2 UH-II helikoptera, čime je bio pokrenut postupak isporuke, koji se trebao realizovati u tri godine. Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD i Savjeta ministara BiH, prema kojem su SAD obezbijedile 34 miliona dolara, a Ministarstvo odbrane BiH 4,36 miliona dolara.

Bell UH-2 Huey II je zapravo preuređeni Bell UH-1, odnosno fabrika “Bell” preuređuje i doslovce ogoli strukturu UH-1 helikoptera do srži, elektro sistemi su instalirani sa novom kablažom, avionika se ažurira, te postoji velika opcija izbora opreme koja se može koristiti, zavisno od misije za koju se planira koristiti ovaj tip helikoptera.

UH-2 u odnosu na UH-1 ima za trećinu smanjene direktne troškove održavanja, vanjsku nosivost do pet tona, a unutrašnju do 4,7 tona. Snaga motora je povećana sa 1.400 KS na 1.800 KS, a lopatice nosećeg i repnog rotora su šire i koriste se kao i kod Bella 212.

Pritisak hidraulike je povećan na 1.500 PSI, što pilotima omogućava manji napor za upravljanje helikopterom.

U novčana sredstva uključeni su i troškovi obuke pilota i aviotehničara, isporuka rezervnih dijelova i potrošnog materijala za period od dvije godine, te dostava tehničke dokumentacije i zemaljske opreme.

U Ministarstvu odbrane BiH juče nismo mogli dobiti komentar na ove informacije, jer se nisu javljali na telefone.

Exit mobile version