Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu političku presudu, dok farsa oko Dobrovoljačke treba da pokrije proceduru, a ne da se dođe do istine i da se osude krivci, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je ogromno nepovjerenje srpske strane prema Tužilaštvu i Sudu BiH, da je to sve cinično, neprimjereno, te da ne dovodi ni do kakvog pomirenja niti pravde.

Nakon što je Apelaciono vijeće juče smanjilo kaznu Mahmuljinu sa 10 na osam godina, Dodik je rekao da je to nepravedno i da se o tome uporno govori godinama unazad.

“Vjerovatno će mu još smanjivati. Ovo nije sud pravde, ovo je sud koji treba da opere loše stvari, kao što je Mahmuljin koji je bio komandant i nadležan za jedinicu `El mudžahedin` koja je vršila stravične zločine koje tada svijet nije opažao dok nije vidio slične u Siriji i na drugim destinacijama gdje politički ostrašćeni islamisti odsijecaju glave svojim protivnicima”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da se to sve ovdje gledalo, da su se takve stvari dešavale u zoni odgovornosti Mahmuljina.

Prema njegovim riječima, apsolutno je jasno da je to politička presuda, da je Mahmuljin sve vrijeme suđenja bio slobodan, a i sa Dudakovićem ne žele da završe, čeka se da umre.

“Svjedoka više i nema, ova farsa oko Dobrovoljačke treba da pokrije proceduru, a ne da se dođe do istine i da se osude oni koji su krivi”, istakao je Dodik.

Mahmuljin je juče osuđen jer, kao komandant, nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.