Ova stranica je bila bastion sajber-kriminala, opstajući duže od šest godina od prodaje droga i ilegalne robe.

Ali poslije anonimne dojave, njemačka policija je zauzela servere stranice i zaplijenila 23 miliona evra u bitcoinima.

“Radili smo na ovome mjesecima i kad se konačno desilo, imali smo osjećaj da smo postigli nešto veliko, stvarno veliko”, dodaje Cvajbel.

Policija kaže da je na pijaci registrovano 17 miliona mušterija i više od 19.000 naloga prodavaca, koji sada nose oznaku policijske zapljene. Hidra se specijalizovala za isporuku istog dana u “mrtvoj pošti”, kada dileri droge (prodavci) sakrivaju pakete na javnim mjestima prije nego što obavijeste mušterije o lokaciji na kojoj mogu da preuzmu robu.

U proteklih šest mjeseci, ugašene su mnoge darknet pijace visokog profila, ali Hidra je bila naizgled nedodirljiva pred policijskim pokušajima da je zatvore.

Internet stranica je pokrenuta 2015. godine prodajući drogu, hakovane materijale, falsifikovane dokumente i ilegalne digitalne usluge kao što su miješanje bitocoina – koje sajber-kriminalci koriste za pranje ukradenih i iznuđenih digitalnih novčića.

Stranica je napisana na ruskom, a njeni prodavci su locirani u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, Kazahstanu i okolnim zemljama.

Cvajbel kaže da je operacija za njeno zatvaranje počela anonimnom dojavom koja je ukazala na mogućnost da infrastruktura stranice ima hosting u Njemačkoj.

“Od američkih kolega smo dobijali neke naznake za to putem nadziranja darknet aktivnosti. I zato smo u julu i avgustu prošle godine počeli dublje da kopamo i da istražujemo ovo polje”, kaže on.

Trebalo je mnogo mjeseci da se otkrije koja firma bi mogla da radi hosting za Hidru u Njemačkoj.

Na kraju je otkriveno da se radi o takozvanoj “neprobojnoj hosting” kompaniji.

Neprobojna hosting kompanija je ona kompanija koja ne radi provjeru internet stranica ili sadržaja koji hostuje i rado će pružati usluge hostinga kriminalnim stranicama i izbjegavati policijske zahtjeve za informacije o njenim mušterijama.

Cvajbel kaže da su njegovi istražitelji potom odnijeli dokaze njemačkom sudiji kako bi dobili dozvolu da se obrate server kompaniji i izdaju nalog za njegovo obaranje.

Kompanija je bila prisiljena da se povinuje zahtjevu, inače bi i njeni zaposleni mogli da budu uhapšeni.

Posjetioce stranice sada dočekuje policijsko obavještenje: “Platforma i njen kriminalni sadržaj su zaplijenjeni”.

Iako slave uspjeh, njemačke vlasti kažu da se plaše da ovo nije kraj sajber-kriminalne grupe Hidra, ukoliko ne budu mogli da pronađu njene članove i uhapse ih.

“Mi znamo da će oni pronaći drugi način za poslovanje. Vjerovatno će pokušati da podignu novu platformu i moraćemo pažljivo da ih pratimo. Ne znamo ko su počinioci, tako da nam je to sljedeći korak”, kaže Cvajbel.