Dešavanja u Ukrajini mogla bi da dovedu do povratka određenog broja naših radnika iz zemalja širom Evrope na domaće tržište rada, smatraju privrednici i ekonomisti.

U planu rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH za ovu godinu navedeno je da iz Slovenije očekuju oko 8.500 novih oglasa za zapošljavanje radnika iz BiH. U istom dokumentu navedeno je i da ova agencija planira da u ovoj godini organizuje intervjue za najmanje 215 zainteresovanih kandidata za posao njegovatelja u Njemačkoj.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da bi trebalo možda pokrenuti i inicijativu o opravdanosti postojanja Agencije za rad i zapošljavanja BiH jer se, kako je naveo, možda bavi pogrešnim poslom.

– Oni bi trebalo i da vode računa o tim ljudima koji odu, ali ne treba da svu pažnju usmjere na to kako domaće radnike poslati u inostranstvo. Nije njihovo da organizuju odlazak i bojim se da su pobrkali neke pojmove – kazao je “Glasu Srpske” Trivić.

Sa druge strane, navodi da bi dešavanja u Ukrajini i kriza koja postaje sve jača mogli dovesti do povratka određenog broja naših radnika.

– Mnogo je izbjeglica sada iz Ukrajine u Evropi što bi moglo da se odrazi i na naše ljude i utiče na njihov povratak u svoje zemlje – naveo je Trivić.

Isti stav dijele i ekonomisti koji očekuju da će pasti zainteresovanost domaćih radnika za inostranstvo.

– Ako se nastave komplikacije u Ukrajini, možemo da očekujemo recesiju i otpuštanje radnika u Evropi. Dakle, biće manje posla u Evropi koja će biti suočena sa velikim brojem izbjeglica iz Ukrajine. Oni će tražiti da rade bilo koje poslove, a prema nekim informacijama sa kojima već raspolažemo, doći će do otpuštanja radnika u Njemačkoj. Kako se smanjuje ekonomska aktivnost u Evropskoj uniji, koja pada zbog cijene energenata i neizvjesnost, time opada i potreba za radnicima – rekao je ekonomista Saša Stevanović.

Naglasio je da zbog svega ne očekuje trend odlaska domaće radne snage kao do sada.

– Mislim da će se neki i vraćati. Padaju i projekcije o rastu BDP-a u zemljama i samim tim su očekivanja da će biti manje potrebe za radnom snagom – naveo je Stevanović.

Podsjetio da je od 25. februara sve drugačije te da je i manje oglasa za zapošljavanja u inostranstvu.

– Nisam optimista da će rasti zaposlenost, već da će padati – zaključio je Stevanović.

Rekordna godina

Statistika za 2021. godinu pokazuje da je ta godina bila rekordna kada je riječ o odlivu domaće radne snage. Tako je Agencija za rad i zapošljavanje BiH za 11 mjeseci prošle godine izdala 17.917 radnih dozvola za Sloveniju, što je povećanje za skoro 10.000 radnika u odnosu na 2020. godinu, kada je izdato 7.887 tih odobrenja. To znači da je u prosjeku svaki mjesec domaće tržište napustilo 1.493 radnika, odnosno da je 50 radnika dnevno otišlo u Sloveniju. Agencija je posredovala i prilikom zapošljavanja domaćih radnika u Njemačkoj, pa su u 2021. godini izdali 487 radnih dozvola, dok je u 2020. godini izdato nešto više, odnosno 533.