Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini.

Utekstu rezolucije se osuđuje Ruska Federacija, predsjednik Rusije Vladimir Putin, članovi ruske delegacije u Savjetu bezbjednosti, Oružane snage Rusije i ruski vojni komandanti zbog počinjenih flagrantnih akata agresije i drugih zvjerstava koja dostižu nivo zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv naroda Ukrajine i drugih, prenosi ruska agencija TAS S.

Na neuobičajenom međustranačkom glasanju upućen je poziv Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da ispita Putinovu odluku o napadu na Ukrajini, prenosi BBC.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je, uoči glasanja, izjavio da Putin treba da odgovara za “zvjerstva počinjena u Ukrajini”.

Republikanski senator Lindzi Grejem, kreator ovog zakona, poručio je da će sa britanskim saveznicima i drugima raditi na stvaranju interne službe koja će otkriti javnosti koje su to ruske vojne jedinice angažovane u ratnim zločinima, kao i imena njihovih komandanata.