Bećković: Knjiga je najvažniji čovjekov izum

  0

  U Novom Sadu je danas počeo Međunarodni sajam knjiga koji je otvorio akademik i poznati srpski pjesnik Matija Bećković, počasni gost ovogodišnje manifestacije.

  Bećković je tom prilikom naglasio da bi događaji kao što je Sajam knjiga uvijek trebalo da budu otvoreni, kao i da bi to bilo najprimjerenije da se desi baš u Novom Sadu, aktuelnoj Evropskoj prijestonici kulture.

  – Knjiga je najvažniji čovjekov izum, sa tog prestola nije je sklonio nikada niko i ona će biti na kraju, kao što je bila na početku. Ovo je Sajam knjiga, a mogli bi da kažemo i Sajam knjige jer knjiga je samo jedna i iz te jedne su nastale sve ostale – poručio je Bećković otvarajući Sajam.

  Prisutnima su obratili i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Dragana Milošević, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić i zamjenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

  Svečana ceremonija otvaranja održana je u Master centru Novosadskog sajma.

  U okviru svečanog otvaranja Sajma upriličeno je i uručenje prestižne književne nagrade „Laza Kostić“.

  Za najbolje izdanje između dva sajma nagrada je uručena Jovici Aćinu za zbirku priča „Banja“ i Zoranu Đeriću za zbirku poezije „Pesme produženog trajanja“.

  Vesni Aleksić uručena je nagrada za najbolju knjigu u oblasti književnosti za djecu pod nazivom „Dugo mačje leto“.

  Sajam knjiga biće otvoren do 10. marta, a izdavači su najavili veliki popust na knjige poznatih domaćih i stranih autora.

  Izvor: SRNA/RTRS

  Članak Bećković: Knjiga je najvažniji čovjekov izum se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

  Exit mobile version