Skupština opštine Srebrenica će nakon ljetnje pauze staviti na dnevni red smjenu predsjednika Skupštin Ćamila Durakovića, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je to zajednički dogovoreno i zaključeno.

– Stavićemo smjenu Durakovića na dnevni red zbog progona novinara. U tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka – rekao je Dodik na konfereniciji za novinare, prenosi RTRS.

Prethodno je Ujedinjena Srpska zatražila od svih koalicionih partnera u Skupštini opštine Srebrenica smjenu Durakovića „jer niko ne smije da vrijeđa Republiku Srpsku i njene građane“.

Iz Ujedinjene Srpske je saopšteno da je ova stranka bila protiv i nije glasala za izbor Durakovića.

– Duraković je, nakon izbora na mjesto predsjednika Skupštine, zloupotrijebio povjerenje odbornika koji su ga izabrali i bavi se aktivnostima koje izazivaju podjele i unose nemir među građane Srebrenice – stav je Ujedinjene Srpske.

U saopštenju se navodi da Ujedinjena Srpska očekuje brzo reagovanje svih odbornika iz partija registrovanih u Republici Srpskoj, koji, kako su naveli, „moraju poslati poruku da niko ne smije da vrijeđa Republiku Srpsku i njene građane“.

Prijedlog inicijative za smjenu uputili su Opštinski odbor Ujedinjene Srpske Bratunac i stranački Regionalni odbor Birač.

Ćamil Duraković nedavno je objavio na društvenim mrežama da je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog njegovog stava na „Tviteru“ o Srebrenici.