Evroparlamentarce koji su juče došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada.

Četiri evroparlamentarca Pietro Bartolo, Alesando Moreti, Pjer Frančesko Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata, prenosi Kliks.

Italijanski Avenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječni da uđu u Hrvatsku.

Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca.

– Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naređenje da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima – opisuje Avenire šta se desilo.

– Šta se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo? – pitali su predstavnici Brisela.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo podstaći ilegalne akcije migranata s bh. strane.

– Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam šta smo konkretno uradili – kazao je Benefei u žučnom telefonskom razgovoru sa hrvatskim abasadorom u Italiji.

U ovom trenutku nije isključeno da Evropska unija i Italija zatraže objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

Ostavi poruku